Novi DNK nanoroboti uspešno CILJAJU I UKLANJAJU MALIGNE TUMORE

Autor:

Razonoda

13.02.2018

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije više naučna fantastika - naučnici su utvrdili da sitni autonomni botovi imaju potencijal da budu delotvorni inteligentni "isporučioci" leka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ćelije tumora

Ovi nanoboti izvode to tako što, pronalazeći maligne tumore, oni ubrizgaju u njih lek koji poseduje svojstvo da im uskrati dotok krvi, što dovodi do njihovog odumiranja.

"Na primercima miševa sa tumorom smo demonstrirali da intravenoznim putem ubrizgani DNK nanoroboti dostavljaju trombin tačno u krvne kanale koji snabdevaju tumore gde oslobode trombocite u iste, što rezultuje sa nekrozom tumora", navodi se u naučnoj studiji.

DNK nanoroboti su donekle novo rešenje za dostavljanje leka. 

Foto: Tanjug

Oni zapravo funkcionišu tako što poseduju "upakovani" programirani DNK, poput origamija, koji ima svojstvo mašine odmah spremne da deluje. Za 48 sati botovi su se uspešno povezali na vaskularne ćelije na predelima tumora, napravili krvne ugruške na tim mestima i odsekli dotok krvi, što je dovelo do odumiranja tumora.

Takođe, treba pomenuti da u procesu nisu izazvali krvne ugruške na drugim delovima tela, već tačno kod kancerogenih ćelija za koje su isprogramirani. Ustanovljeno je, naime, da botovi nisu izazvali ugruške u zdravom tkivu Bama minijaturnih prasića, što je otklonilo razlog za strahovanje oko ishoda kod većih životinja.

Foto: pixabay.com

Željni ishod bi bio da se ustanovi da ovi nanoroboti deluju isto i kod primene na ljudima, navodi jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju. Naravno, još mnogo toga treba da se uradi pre nego što se pređe na ljude.

Bez obzira na to, reč je o istraživanju od prelomnog značaja, pošto trenutno postojeće opcije nisu ni izbliza sofisticirane. Tu se misli na hemoterapiju, koja u procesu uništava zdrave ćelije, ili korišćenje određenih lekova koji takođe nisu ni blizu preciznog dejstva poput DNK nanorobota koji ubijaju ćelije tumora na licu mesta. 

Ukoliko ovaj novi pristup stekne odobrenje za primenu na ljudima, veruje se da će u bliskoj budućnosti imati impresivne efekte na pacijente koji boluju od raka.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading