OVOG DATUMA SE PRIPEMITE NA NAJGORE: Veliki asteroid nam dolazi u komšiluk!

Autor: Republika

Razonoda

18.01.2018

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromni asteroid po imenu 2002 AJ129 proći će 4. februara toliko blizu zemlje da ćemo, kako navode iz NASA, moći da "gledamo kroz njega".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako kažu da u suštini ne moramo da brinemo, bez obzira na to što je veličina asteroida procenjana na između 480 i 1.220 metara, astronomi su ovaj asteroid proglasili "potencijalno opasnim" jer će proleteti na "samo" na oko 4,2 miliona kilometara od naše planete.

Prema rečima stručnjaka, moći ćemo da ga vidimo golim okom, a razloga za paniku nema.

ŠTA JE ASTEROID?

Asteroidi ili planetoidi su kamena ili metalna nebeska tela prečnika većeg od 1 metar, koji samostalno ili u grupi sličnih tela obilaze oko Sunca. Većina planetoida obilazi Sunce u glavnom planetoidnom pojasu (asteroidni pojas) između Marsa i Jupitera, deo prilazi Suncu bliže od Marsa (Amori) i Zemlje (Apoloni) i nazivaju se Zemlji bliski asteroidi, deo se kreće na putanji Jupitera ili drugih planeta (Trojanci).

U poređenju s planetama mnogo su manji i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne materije koja se nije pripojila planetima za vreme stvaranja sistema iz protoplanetarnog diska. Najčešće kruže oko matične zvezde vlastitom putanjom ili kao prirodni sateliti (meseci) većih planeta.

Neki od njih se nalaze vezani gravitacijskim silama uz planete, u grupama koje orbitiraju u putanji planeta, ispred ili iza. Iako se donedavno mislilo drukčije, otkriveno je da asteroidi mogu imati vlastite mesece kada je u orbiti oko asteroida 243 Ida pronađen satelit nazvan Daktil. Do sada ih je otkriveno blizu 80.000, a oko 11.000 ih je dobilo službena imena - redni broj i ime. Procenjuje se da bi ih u našem sistemu moglo biti nekoliko miliona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading