"Rupa" u Velikoj piramidi krije NEVEROVATNU TAJNU!

Autor: Republika

Razonoda

14.01.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misteriozna ogromna šupljina, dužine preko 30 metara, koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi, mogla bi da čuva gvozdeni tron napravljen od rude meteora.

RepublikaFoto: instagram.com/travellingthroughtheworld
Foto: Ilustracija

Arheolozi smatraju da je tron postavljen u piramidi kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sledeći život, piše Dejli mejl, a prenosi danas.hr.

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, ali arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio. 

Šupljina je oblika hodnika i moguće je da se još pruža u visinu unutar piramide. 

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine pre nove ere, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u istoriji arhitekture. 

Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima je moguće pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, pre dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliku galeriju koja vodi do kraljeve komore. 

- Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju ‘smanjenja težine’ nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga - kaže Đulio Malji direktor Odeljenja matematike i profesor arheoastronomije na Politekniko di Milano. 

On dodaje da se posmatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadima i kasnije rekonstruisan, može pretpostaviti kako bi taj tron trebalo da izgleda.

Radi se o niskom stočiću od kedrovine prekrivenim zlatom i keramikom. Keopsov tron bi mogao da bude sličan tom, samo prekriven i tankim gvozdenim pločama. 


- Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religioznim običajima navedenim u drevnim zapisima - kaže Malji. 

- U tim zapisima se navodi da će faraon, pre nego što dosegne zvezde severa, morati da prođe kroz "vrata neba" i sedne u svoj "gvozdeni tron". 

- Jasno je da to ne bi bilo liveno, već meteorsko gvožđe, koje je palo s neba u obliku gvozdenih meteora (koje je specifično po tome što sadrži visok postotak nikla), baš kao što se i spominje u zapisima - kažu naučnici. 

Egipćani su koristili meteorsko gvožđe za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading