PREDIVAN PRIZOR NA PETROVARADINU: Dabar pliva u Dunavu

Autor: Republika

Razonoda

24.12.2017

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specifično oglodano stablo zabeleženo je ovog vikenda u Petrovaradinu. Za ovaj prizor zaslužan je jedan dabar.

RepublikaFoto: facebook.com/VOLIM DUNAV

Iako se retko viđaju u našim krajevima, a naročito ne danju, dabrovi su sve više rasprostranjeni, a neki od njih dokazano su stigli i do Brčkog.

 Prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode "Zasavica", koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.

Kako za 021 kaže upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić, dabar koji je plovio Dunavom pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin, a jasno se prepoznaje po ostavljenom tragu - oglodanom stablu. On dodaje da su nedavno dabrovi viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske.

 Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Vole da borave u vodi i vešti su ronioci, dok na zemlji nisu naročito brzi i snalažljivi.

 Jaki zubi omogućuju im da potpuno oglođu drvo, a biraju meka stabla, kakvih u našim područjima ima. Stabla koriste za dizanje brana, po kojima su nadaleko poznati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading