(VIDEO) POTPUNA LUDOST ILI HRABROST: Bejs skakači uskočili u AVION U LETU

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

02.12.2017

05:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Padobranci obično iskaču iz aviona. Međutim, ovi neustrašivi momci rešili su da malo promene pravila, tako da su nakon skakanja sa litice u švajcarskim Alpima, pre pada na zemlju, uskakali u avion u letu.

RepublikaFoto: youtube.com/Above the Poconos Skydivers
Za bejs skokove dovoljno je popeti se na visoku zgradu, most ili liticu

U pitanju je takozvano bejs džamping (base jumping), najekstremnija padobranska disciplina koju karakterišu skokovi sa manjih visina što ih, upravo zbog manjka prostora i vremena za manevrisanje, čini neuporedivo opasnijim od klasičnih skokova iz aviona. 

Za bejs skokove dovoljno je popeti se na visoku zgradu, most ili liticu. 

Ova vrsta skokova do maksimuma ističe ono zbog čega najviše luči adrenalin - slobodan pad. U tu svrhu bejs skakači nose specijalna, široka odela, koja podsećaju na rastegljivu kožu letećih veverica, što dodatno pospešuje aerodinamiku pada i omogućava skakačima izvesnu dozu upravljanja tokom leta ka zemlji. 



Takođe, za razliku od klasičnih padobranaca, ovi skakači nose samo jedan padobran jer za rezervni nema mesta, niti bi bilo vremena za otvaranje, s obzirom na male visine sa kojih se skače.

ŠTA ZNAČI BASE JUMPING?

BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja - litice) koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se izvode skokovi.

Minimalna visina za skok iz aviona iznosi 800 metara, dok BASE džamperi skaču sa svega 300 metara, a neretko i manjih visina. Njihov prosečan skok ne traje duže od 10-15 sekundi...

Nažalost, ovakvi skokovi veoma su opasni i neretko se završavaju tragedijom, zbog čega su u mnogim zemljama zabranjeni, ili makar nije dozvoljen legalan pristup većini mesta sa kojih bi skakači mogli da izvedu skok. 


Momci koji su nedavno izveli ovu svoju vratolomiju u Švajcarskoj podigli su ovaj ekstrem na još viši nivo, jer su svi tokom pada uspeli da uskoče kroz malena vrata aviona u letu i da se relativno bezbedno prizemlje u kabini letelice. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading