Šokiraćete se kad pročitate od kada se žene bave biznisom: Ona je NAJSTARIJI DOKAZ U ISTORIJI, a bila je INVESTITOR!

Autor:

Razonoda

17.01.2021

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslovne žene su u istoriji ostavile trag mnogo ranije nego što se mislilo!

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oko 1870. godine pre nove ere, u gradu Asur u severnom Iraku žena po imenu Ahaha otkrila je slučaj finansijske prevare u poslu kog je sama bila deo. Ovo je najstariji dokaz učešća žena u poslovnom svetu, a pronađen je u obliku pisma na glinenim pločicama otkrivenim na području današnje Turske.

Ahaha je investirala u trgovinu koja se između njenog grada i grada Kaneš u današnjoj Turskoj. Ona i drugi investitori uložili su srebro kako bi finansirali karavan magaraca koji je trebalo da dostavi tekstil u ovaj grad, gde je ova roba zamenjena za još srebra, stvarajući tako profit.

Do kraja trgovine desilo se nešto čudno, njen deo profita je nestao, pretpostavlja se da ga je zaplenio jedan od njene rođene braće, Buzazu. Ipak, ona nije očajavala. Uzela je komad gline i bodež i napisala pismo drugom bratu, tražeći od njega pomoć, piše BBC.

- Nemam ništa osim ovih sredstava. Pomozi mi da povratim svoje srebro, jer ovo može da me uništi – napisala je bratu i zamolila ga da detaljno pismo za nju pošalje preko prvog karavana i da požuri da je spasi od finansijskog stresa.

Padale su glave Posted by Srpski Telegraf on Петак, 08. јануар 2021.

Njena pisma nalaze se među 23.000 glinenih tabli koje su izvučene prethodnih decenija iz grada Kaneša. Pločice sadrže detalje o trgovini tokom Asirskog carstva. Mеđu njima je i dokaz da su se žene još tada bavile biznisom i da su tražile svoje mesto i šansu za zaradu jednako kao i muškarci, iako su te uloge i bile rezervisane za pripadnike muške populacije.

Tako je Ahaha postala prva poznata žena u biznisu u istoriji.

Među ovim spisima pronađena je gomila pisama, ugovora i sudskih odluka koje dokazuju učešće žena u poslovnom svetu.

Dok su im muževi bili na putu i zaključivali poslove, žene su ostajale kod kuće i vodile biznise.

 

Žene su u ovom periodu doprinosile i tako što su proizvodile tekstil, davale zajmove trgovcima, kupovale i prodavale kuće. Pratile su inostranu modu i trendove kako bi obezbedile najbolje cene za svoje proizvode, a brinule su i o porezima i drugim troškovima. Bile su nešto nalik današnjim računovođama.

Kako veliki deo ovih pločica i dalje nije preveden, realno je očekivati pronalatak novih dokaza o učešću žena u poslovnom životu skoro 2.000 godina pre nove ere.

Pored informacija o načinu trgovine, na tablicama je opisan i način transakcije, razni ugovori, pa čak i bračni zaveti, a istraživači su putem njih uspeli da lociraju 11 drevnih gradova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading