Ovako su najpoznatiji brendovi dobili ime!

Autor: Republika

Razonoda

23.09.2017

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako proizvode najpoznatijih svetskih brendova svakodnevno koristite, sigurno niste znali kako su dobili imena i šta se krije iza čuvenih imena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Neverovatne zanimljivosti koje sigurno niste znali

Pepsi

Bezalkoholno američko piće Pepsi ime je dobilo prema pepsinu - enzimu koji se nalazi u ovom napitku. Izumitelj Pepsija Kejleb Dejvis Bredham želeo je da bude lekar, ali je postao farmaceut. Njegov originalni izum, poznat kao "Brad's Drink" napravljen je od mešavine šećera, vode, karamela, limunovog ulja i muskatnog oraščića. Tri godine kasnije Bredhem je preimenovao ovo piće u "Pepsi Cola". Pepsi je nastalo od izraza "dyspepsia" što znači "slabo varenje".

Google

Google je izveden od reči "googol" što je matematički naziv za broj jedan iza kojeg stoji niz od 100 nula. Naziv je nastao nakon što je jedan od studenata Univerziteta na Stanfordu pogrešno spelovao reč "googol".

McDonald's

Osnivač "McDonald's"-a Rejmond Krok prodavao je mašine za mlevenje mesa kada je upoznao braću Dika i Meka Mekdonalda koji su imali restoran brze hrane u Kaliforniji. Krok je bio impresioniran njihovim restoranom i ubrzo je postao njihov agent i širom SAD-a otvorio stotine franšiza. Nekoliko godina posle, kupio je sva prava nad "McDonald's"om, a braća Dik i Mek su se povukli.

Adidas

Adidas je skraćenica imena osnivača ovog brenda Adolfa Daslera koji je nakon Prvog svetskog rata počeo da izrađuje sportsku obuću. Ime je nastalo od njegovog nadimka Adi i prva tri slova njegovog prezimena.

Nike

Sportski brend Nike nosi ime grčke boginje pobede, a sam znak brenda predstavlja njen let.

Rolex

Hans Vilsdorf, osnivač Roleksa, želo je svoj brend da nazove imenom koje će moći lako da se izgovara na bilo kom jeziku.

- Pokušao sam da kombinujem slova abecede na sve moguće načine. Imao sam na stotine kombinacija, ali nijedna mi nije zvučala dobro. Jedno jutro, dok sam jahao konja, kao da mi je neko na uho šapnuo 'Rolex'", rekao je Vilsdorf.

Starbucks

Starbucks je nazvan po liku iz romana "Mobi Dik", autora Hermana Melvila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading