Evo šta povećava uspešnost začeća!

Autor: Republika

Lifestyle

14.11.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U današnje vreme, kada se sve planira u životu, parovi se sve češće javljaju kod ginekologa sa pitanjem šta bi mogli da uzimaju da povećaju verovatnoću i uspešnost začeća?

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Planiranje trudnoće

Parovi su nestrpljivi da što pre dođe do trudnoće i često dolaze već posle nekoliko meseci pokušavanja da vide šta mogu da ispitaju. Vrlo često situacija je još delikatnija zbog godina starosti žene kada se javlja lekaru. Smatra se da je optimalno da je prva trudnoća između 25. i 30. godine starosti, a druga 2-3 godine nakon prve, a najbolje do 35 godine starosti. Sve više nam dolaze žene starije od 35 godina sa željom za prvom trudnoćom.

Potrebno je izneti podatak da se žena rađa sa određenim brojem folikula, što je individualno, i taj broj se ne povećava, već smanjuje kako počnu menstrualni ciklusi i iz godine u godinu. Mišljenje da ako žena dobije ranije menstruaciju kasnije će da je izgub i da samim tim može i kasnije da ostane u drugom stanju nije tačna. Neke žene imaju sa rođenjem veći broj folikula u jajnicima (neko to naziva i rezervom jajnika za trudnoćom), a neke manji i ranije ulaze u menopauzu. Tendencija ranijeg ulaska u menopauzu je sve veća. Vrlo je važno pri posetama ginekologu pitati ženu da li planira trudnoću, i ako ne, a ima preko 30 godina objasniti joj važnost godina starosti za mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Postoji analiza jednog hormona iz krvi koja dosta pouzdano može da predvidi kolike su rezerve jajnika. To je AMH (antiMilerov hormon), koji nije idealno pouzdan, ali je trenutno je najbolji pokazatelj rezerve jajnika. Ima i žena koje se interesuju da zamrznu jajne ćelije, što postoji i kod nas u zemlji. Ima i žena koje dolaze kod ginekologa sa željom da se ultrazvučno prati ovulacija. Međutim, nije svaki ciklus ovulatoran, može da se desi da i nekoliko ciklusa za redom nema ovulacije, a baš od rezerve jajnika zavisi koliko često će žena imati ovulaciju.

Da bi došlo do ovulacije (sazrevanja i izbacivanja jajne ćelije iz folikula u jajanicima), potrebno je da u toku menstrualnog ciklusa folikul poraste do određene veličine i da se u njemu napravi takav medijum da izazove pucanje folikula i izlazak kvalitetne i zrele jajne ćelije. Folikularna tečnost ima određen sastav, koji se menja u toku menstrualnog ciklusa i ishranjuje jajnu ćeliju kako bi dostigla pravu veličinu i kvalitet. Sve više se shvata koliki je značaj ishrane i načina života žene za kvalitet folikularne tečnosti i same jajne ćelije, a time i veće verovatnoće da dođe do trudnoće.

Takođe je važan i kvalitet semene tečnosti muškarca, kako bi se uspostavila kvalitetna spermatogeneza. Zna se da proces sazrevanja spermatozoida (spermatogeneza) traje do 90 dana, što je važno kada se uzima terapija, na koje vreme treba raditi kontrolu. Sada se terapija infertiiteta kod muškarca koji imaju sterilne briseve započinje sa suplementima koji već za tri meseca značajno poboljšaju spermogram. Takođe se sve više govori o ishrani sa neadekvatnim unosom važnih mikro i makroelemenata i vitamina koji su neophodni za sazrevanje polnih ćelija (jajnih i spermatozoida). Iznose se činjenice kako ista količina namirnica pre 20 godina i sada nema isti sastav minerala i vitamina i da je potrebno uneti ih u vidu suplemenata.

Naročito je važno spomenuti da su mikroelementi izuzetno važni za kvalitetnu ovulaciju, spermatogenezu, oplodnju, pripremu endometrijuma, nidaciju (vezivanje oplođene jajne ćelije u matericu) i rani razvoj trudnoće. Koliko je bitno da jajna ćelija i spermatozoidi budu kvalitetni, toliko je važno da se i endometrijum materice pripremi za implantaciju oplođene jajne ćelije, jer ako materica nije adekvatno pripremljena oplođena jajna ćelija se izbaci iz organizma da žena ni ne zna da je došlo do oplođenja. Zna se da su mnogi minerali i vitamini neophodni u minimalnim koncentracijam za sve pomenute procese, a to su: folna kiselina, inozitol, L-arginin, cink, selen i drugi.

Planiranje trudnoće u optimalnim godinama starosti žene, pravilna i raznovrsna ishrana, zdrav način života uz dodavanje suplemenata je nešto što može svako može da uradi, uz savet lekara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading