Zbog ove navike koji svi imamo pojavljuju se BORE

Autor: Republika

Lifestyle

22.03.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U gotovo svakoj ženskoj torbici nalaze se žvake, kao i krema protiv bora u ormariću u kupatilu. Možda ćete se iznenaditi, ali jedno ide s drugim. Naime, žvakanje žvaka uzrokuje bore.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ponavljanje facijalnih eskpresija poput smejanja ili mrštenja s vremenom ostavlja trag na koži, a preterano žvakanje žvaka utiče isto tako na lice, posebno u predelu gornje usne - objašnjava dermatolog Imogen Beksfil. Ali, ovde je ključna reč preterano. Neće vas jedna žvaka dnevno pretvoriti u staricu, ali konstantno žvakanje bi moglo da vam doda koju godinu.

- Jačanje mišića vilice koji kontrolišu žvakanje moglo bi da rezultra još jednom 'nuspojavom' - izrazito četvrtastom vilicom - dodaje dermatolog Mari Lupo.

Osim toga, učestalo žvakanje žvake može da dovede do poremećaja zgloba vilice što može da izazove bol u licu. Studija iz 2015. dokazala je i da učestalo žvakanje žvake može da pojača glavobolje.

Žvakanje žvaka ima i dobrih strana - pomaže mozgu da radi, jača pamćenje i pomaže u fokusiranju pri donošenju odluka. Razlog tome možda leži u teoriji da žvakanje žvake povećava dotok krvi u mozak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
slobec

26.03.2019 14:54

Grimase (smejanje, zvakanje...) po strucnjacima uzrokuje samo 10% propadanje koze. Ostalih 90% je od sunca (ako ne pusite dve pakle dnevno i pola litra vinjaka sa cvarcima). Zene, pocnite da nanosite zastitu od sunca sto ranije da bi ste u srednjim godinama i kasnije izgledale mozda i duplo mladje.