PRIPREMA, POZOR, ŠKOLA: Šta sve treba da znate o upisu deteta u prvi razred

Autor:

Lifestyle

17.03.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predškolci već od narednog meseca mogu da se upišu u osnovnu školu, ali pre toga moraju da odrade lekarske preglede i testiranje kod pedagoga.

RepublikaFoto: Republika
Budući prvaci se uskoro upisuju u školu

Ako će vaš mališan krenuti u prvi razred osnovne škole u septembru, trebalo bi da znate da upis počinje 1. aprila i traje do 31. maja, mada pojedine škole dozvoljavaju i upis u junu. Upis vrši pedagog i sociolog škole.

GENERACIJA 2012.

Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je da se u prvi razred osnovne škole upisuju deca koja do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina i koja su zdravstveno sposobna (deca rođena 2012. godine, kao i deca rođena u januaru i do kraja februara 2013. godine). Dete rođeno u periodu od 1. 3. 2013. do 31. 8. 2013. godine (uzrast 6-6,5 godina) takođe može da se upiše u školu, ali njegovu zrelost mora da proveri školski pedagog.

Prilikom upisa deteta u prvi razred roditelji moraju da predaju potrebnu dokumentaciju, a škola je dužna da upiše svako dete sa njenog područja, a na zahtev roditelja može da upiše i dete sa područja druge škole, u skladu sa mogućnostima ustanove.

Kada dođe vreme za upis deteta i testiranje sa školskim psihologom, često se desi da se roditelji više plaše od svog mališana. Taj strah može da utiče na dete i zbog toga ga ne treba dodatno plašiti.

NEMA POGREŠNIH ODGOVORA

- Roditelji imaju veliki stepen anksioznosti kada dođe vreme za testiranje dece, a ti testovi samo treba da potvrde da su deca dovoljno kognitivno, socijalno i emotivno zrela da mogu da se uključe u prvi razred. Čini mi se da su roditelji više uplašeni, a deca gledaju u roditelje, pa i ona mogu da se susretnu sa strahom - kaže za Srpski telegraf psiholog Nevena Čalovska Hercog i dodaje da roditelji moraju da budu mirni.

- Treba da se obavi razgovor sa detetom o testiranju i da se pokaže primerena ozbiljnost, ali velikih razloga za strah nema. Osim ako deca nemaju krupne razvojne poteškoće, ne bi trebalo da bude problema, uglavnom deca dobijaju zeleno svetlo - kaže Čalovska Hercog.

Zapamtite, ovo nije test inteligencije i znanja, ne postoje odgovori koje deca treba da nauče kako bi imala bolji rezultat.

Testiranje dece

Testiranje dece je deo procedure prilikom upisa. U pitanju je razgovor nasamo sa školskim psihologom ili pedagogom, koji kasnije procenjuje detetovu intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost i da li je ono spremno da krene u školu ili nije. Dete na razgovoru pokazuje kreativnost, snalažljivost u svakodnevnim situacijama, ono što zna i ume. Namera je se procene eventualne potrebe deteta za dodatnom podrškom, otkriju njegove jake strane i podrže rad učitelja koji će biti najbolji za svako dete i odeljenje. Ispituju se sledeće sposobnosti i veštine:

  • Grafomotorika (zrelost motorike šake)
  • Matematičke sposobnosti
  • Jezičke sposobnosti
  • Snalažljivost

Na testiranja:

  • Prepoznavanje i imenovanje predmeta sa date slike
  • Povezivanje tačkica koje obrazuju neki lik
  • Precrtavanje slike
  • Prepričavanje na osnovu jedne slike
  • Imenovanje predmeta iz svakodnevnog života
  • Prepoznavanje veličine, oblika i boje
  • Snalaženje u prostoru (šta je iznad, ispod, pored...)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading