RAK GRLIĆA MATERICE: Žene masovno umiru od izlečive bolesti

Autor: novosti.rs

Lifestyle

20.01.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak grlića materice duže od decenije je ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, jer smo u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice, iako ova vrsta karcinoma lako može da se otkrije već u predmalignoj fazi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", pred Evropsku nedelju prevencije karcinoma grlića materice, koja se obeležava od 21. do 27. januara, objavio je podatak da je 2015. godine registrovano 1.095 novih slučajeva oboljenja, od kojeg godišnje u našoj zemlji umru 424 žene.

Po obolevanju od raka grlića materice Srbija je na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Iako u Srbiji postoji nacionalni skrining program za rano otkrivanje promena na grliću materice, na preventivne preglede u najboljem slučaju odaziva se tek svaka druga ili treća žena.

- Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) - kažu u Institutu "Batut". - Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

U Beogradu će u znak podrške tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, Palata "Albanija", Most na Adi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ante

21.01.2019 10:49

Zavjera farmaceuta − Odgovorni istraživači i liječnici znanstveno osporavaju vrijednost cjepiva i pridružuju se laicima i žrtvama zahtijevajući od zdravstvenih vlasti povlačenje, odnosno zabranu ovog cjepiva; u Španjolskoj je 2009. godine 10.000 medicinskih profesionalaca i znanstvenih asocijacija potpisalo zahtjev za moratorijem na primjenu cjepiva protiv HPV-a, a u jesen 2012. ponovili su tu akciju. HPV je korporacijski projekt u koji su umrežene farmaceutske kompanije i političari, a svemu pridonose i medicinski stručnjaci i autoriteti koji guraju navedena cjepiva. Nažalost, u sve su uključeni i liječnici na terenu jer tehnički odrađuju posao, a da nisu svjesni štetnosti i upitne djelotvornosti cjepiva. Također, nisu ni svjesni pozadine koja se krije iza “projekta HPV” − ističe dr. Gajski i poziva na širu javnu raspravu.