RUSKI SAVETI ZA LEČENJE I SPREČAVANJE GRČEVA U NOGAMA: Senf kao prva pomoć

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proverene metode ruskih travara protiv spazma u mišićima: melem od senfa, obloge od nezrelog paradajza i leda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pet minuta traju vežbe protiv grčeva

Grč ili spazam u nogama predstavlja bolne kontrakcije nekoliko grupa mišića. Neki ljudi se čak žale da im posle izuzetno jakih grčeva ostaju modrice na koži. Grčevi u nogama se najčešće javljaju noću. Ta neprijatna pojava može biti uzrokovana nedovoljnim kretanjem, nedostatkom vitamina usled nepravilne ishrane, prekomernom upotrebom alkohola i duvana ili štetnim posledicama nekih lekova.

Poznati ruski reumatolog Pavel Evdokimenko objašnjava da se grčevi u nogama često pojavljuju zbog nedostataka magnezijuma, kalcijuma i vitamina B u organizmu, te da početak lečenja najčešće podrazumeva vitaminsku terapiju.

- Prva faza lečenja je nadoknada magnezijuma i vitamina B6 u tabletama, i to dva do tri puta dnevno u trajanju od mesec dana. Ako to ne pomogne, onda se daju injekcije vitamina grupe B. Ako posle pet ili šest injekcija nema boljitka, sledi treća faza, a to je mesec dana terapije kalcijumom u obliku karbonata - objašnjava Evdokimenko.

Ukoliko ništa od pomenutog ne može da spreči grčeve, uključuju se lekovi. Reumatolog Aleksandar Aleksejev tvrdi da su dobra prevencija redovne vežbe i masaža, kao i dovoljan unos vode.

- Između dehidratacije i mišićnih spazama postoji direktna veza. Zato se trudite da pijete dovoljno vode. Od pomoći može biti i šolja toplog mleka pre spavanja - kaže Aleksejev.

Masaže radite tako što ćete nežno izvlačiti ukočeni mišić u suprotnom smeru i za to možete koristiti ulje lavande ili ruzmarina. Posle masaže ugrejte nogu toplim peškirom ili se istuširajte toplom vodom pre spavanja.

Aleksejev preporučuje vežbe koje bi trebalo raditi tri puta dnevno po pet minuta. Posle dve do četiri nedelje vežbanja tegobe nestaju ili se smanjuju, a kada grčevi prestanu, poželjno je vežbati jednom dnevno.

Kako da pravilno vežbate

Tri puta dnevno po pet minuta, s tim da se poslednje istezanje radi neposredno pred spavanje. Evo kako:

  • stanite blizu zida, na razmaku od 60 do 90 cm
  • noge stoje čvrsto na podu, nagnite se napred i oslonite rukama na zid kao da gurate, tako da osetite sve mišiće
  • ispravite se, a potom ponovo oslonite na zid. Ponovite vežbu nekoliko puta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading