OPREZNO SA SREĐIVANJEM BIKINI ZONE: Možete da imate ozbiljne komplikacije

Autor: Republika

Lifestyle

14.08.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 87 odsto žena redovno depilira stidne dlake, najčešće zbog duboko sečenih kupaćih kostima. Ginekolozi, međutim, poručuju da to ne treba da rade, jer može da dođe do brojnih komplikacija.

RepublikaFoto: pixabay.com

Blizu 60 odsto žena imalo je već neku zdravstvenu komplikaciju zbog uklanjanja stidnih dlaka sa bikini zone, dok su još ozbiljniji problem imale žene koje potpuno uklanjaju stidne dlake. 

Stručnjaci kažu da su stidne dlake ključne za održavanje higijene vagine. 

One su prirodna prepreka koja čini vaginu čistom, smanjuju kontakt s virusima i bakterijama i štite osetljivu kožu vagine. Stidne dlake sprečavaju i da prašina i patogene bakterije uđu u telo, kontrolišu vlažnost i tako smanjuju rizik za razvijanje infekcije. 

Uklanjanjem stidnih dlaka voskom ili brijanjem može doći do iritacije ili upale folikule dlake, što može uzrokovati otvorene rane. Kada se iritacija kombinuje s toplotom, to postaje okruženje za razvoj bakterija koje mogu da uzrokuju bolesti. 

Stidne dlake sprečavaju dodir kože i tako se smanjuje rizik da se zarazite nekom bakterijom. Žene koje uklanjaju stidne dlake imaju veći rizik da se zaraze polnim bolestima kao što su genitalne bradavice. 


Neke žene koriste vosak kojim se proređuju stidne dlake, a brijanje s druge strane ubrzava rast stidnih dlaka i povećava njihovu debljinu. Obe tehnike mogu da dovedu do urastanja dlaka, kao i do upale i bola. Neki slučajevi se toliko zakomplikuju da su neophodni uzimanje antibiotika ili manji hirurški zahvati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading