OVU VOĆKU RUSI KORISTE ZA MAMURLUK! Leči i mnoge druge bolesti

Autor: blic.rs

Lifestyle

14.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogate vitaminom C i E, a od minerala ove voćke najviše sadrže kalijum. Ipak, poznata je po antocijanima, moćnim antioksidantima, pa je odličan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Maline čuvaju zdravlje

– Mlaina kao bobičasto voće daje nam energiju, umirije živce, popravlja krvnu sliku i jača krvne sudove. Koristi se za ublažavanje simptoma angine, prehlade, gastritisa, enteritisa jer povećava otpornost i jača imunitet. Mnogo je još blagodeti koje malina pruža organizmu, pa i ne čudi što su je drevni ruski lekari i travari još od pamtiveka koristili i kao lek za bolove u stomaku – kaže dr Natalija Gušlo Petrić iz Sankt Peterburga.

Muškarcima koji su bili mamurni ujutru, dodaje naša sagovornica, obavezno su davali čaj od malina, koji je ujedno i odličan protiv mučnine. Koristili su bukvalno sve od maline, i plodove, i listove, i koren biljke. Naša sagovornica vam predlaže nekoliko starih recepata koji su dostupni svima, laki za pripremu i provereno delotvorni.

Eliksir za imunitet

Pomešati pola kilograma korenja maline, kilogram i po meda, dodati kilogram iglica od jelki ili bora, promešati, pa preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti na tamno mesto da odstoji 24 sata. Mešavinu jesti po jednu kašiku pola sata pre obroka četiri puta dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Maska za blistav ten

Pet šest većih zrelih malina oprati, od njih napraviti kašicu i utrljati na lice laganim pokretima. Preskočite samo predeo oko očiju. Ostavite dva-tri minuta da deluje, pa isperite hladnom vodom. Posle maske kožaće vam zablistati.

Kupka koja popravlja raspoloženje

Izmešajte jednake količine suvih cvetova lavande, listova maline, koru ili nekoliko kapi eteričnog ulja pomorandže ili grejpfruta, nanu i origano. Tri kašike smeše prelijte litrom vrele vode i ostavite da odstoji sat vremena, zatim procedite pa sipajte u kadu. Temperatura vode treba da bude 37–38 stepeni Celzijusa, a kupka da traje 15–20 minuta. Praktikujte je dva-tri puta nedeljno.

Napitak protiv temperature

Čašu malina i brusnica zdrobite drvenom kašikom, dodajte bobice pasjeg trna (ima da se kupi u bio-apotekama ili kod prodavaca na pijaci), zdrobite i njih i potom iscedite sok. Ostatak voća prelijte litrom vode i prokuvajte. Kada se malo prohladi, dodajte isceđeni sok i nekoliko kašika meda. Pije se po jedna čaša toplog napitka na 30–40 minuta. Domaći sok od maline snižava temperaturu i vraća telu energiju i snagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading