SUV BIKINI SPAS OD UPALE: Infekcije vrebaju na javnim kupalištima

Autor:

Lifestyle

08.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni razlozi genitalnih tegoba u letnjem periodu su kupanje u bazenu ili reci, dugi boravak u hladnoj vodi, prekomerno sunčanje, lošija higijena i nepravilna ishrana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Izuzetno je važno da se mokar kupaći kostim odmah skine

Kupanje u bazenu, jezeru ili reci je proveren način da se rashladimo i uživamo tokom vrelih letnjih dana, ali to sa sobom nosi i niz opasnosti od bolesti, upala i infekcija do kojih može doći, posebno kada su dame u pitanju.

Letnji neprijatelji

Javna kupališta mogu da budu izvori za genitalne, stomačne, očne, kožne i ušne infekcije. Ono što bi najviše trebalo da brine pripadnice lepšeg pola su vaginalne infekcije, koje su leti češće jer gljivicama i bakterijama pogoduje vlažna sredina na kupalištima.

- Glavni razlozi za nastanak infekcija genitalnih organa u letnjem periodu su kupanje u bazenu ili reci, dugi boravak u hladnoj vodi, prekomerno sunčanje, lošija higijena i nepravilna ishrana - rekao je za Srpski telegraf ginekolog Toma Stefanović i upozorio da je jedan od najčešćih uzročnika oboljenja gljivica kandida, koja izaziva kandidijazu i manifestuje se kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj, svrab i beličasto-žućkasti sirasti iscedak. On je istakao da nošenje mokrog kupaćeg kostima nakon kupanja ili vlažnog donjeg veša posle treninga izlaže organizam opasnosti od pojave gljivičnih infekcija.

Skidajte mokar kupaći

- Drugi čest uzročnik infekcija je trihomonas, koji se najčešće prenosi seksualnim putem, ali i preko vlažnih predmeta, peškira, mokrog kupaćeg kostima, donjeg veša. Javlja se žuto-zeleni penušavi sekret specifičnog mirisa, iritacija i svrab, peckanje pri mokrenju i neprijatnost pri odnosu - kaže dr Stefanović i dodaje da prisustvo trihomonasa može da poveća podložnost organizma drugim virusima.

Zbog toga je izuzetno važno da se mokar kupaći kostim odmah skine. Lekari preporučuju da se tuširanje obavi odmah nakon kupanja, ako su tuševi dostupni, da se hoda u papučama i da se, ukoliko su "oni dani" u toku, tampon menja odmah nakon izlaska iz bazena. Ukoliko dođe do pojave vaginalne infekcije, preporučuje se da što pre odete kod ginekologa jer ako se ne preduzme blagovremeno i odgovarajuće lečenje, problem se može proširiti na matericu, jajovode ili jajnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading