AKO SE PLAŠITE ZUBARA, ovo će vas još više zaprepastiti

Autor: Republika

Lifestyle

31.05.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste među onima koji se plaše zubara, ova vest bi vas mogla zanimati. Zubari, naime, mogu da "namirišu" stres pacijenta, što onda negativno utiče na njihov rad, tvrdi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Chemical Senses.

RepublikaFoto: pixabay.com

To je posledica hemijskih signala koje odašiljemo svojim telesnim mirisom, pa se može reći da se strah može "namirisati" ili, u ovom slučaju, da se anksioznost može osetiti kroz miris.

Naučnici još nisu sasvim sigurni kako ti signali utiču na ljude, ali tvrde da emocije mogu da se prenose kroz miris. 


U studiji su učestvovala 24 studenta stomatologije, koji su morali da daju po dve svoje majice: jednu koju su nosili tokom nekog stresnog ispita i jednu koju su imali tokom ležernog predavanja. Miris majica je potom maskiran jedinjenjem zbog koga se više nije odmah mogao raspoznati originalan miris, ali su originalni mirisi i dalje ostali prisutni. 

Majice su potom stavljene na lutke na kojima je druga grupa od još 24 studenta trebalo da vežba popravljanje zuba. Profesori su gledali i ocenjivali.

Studenti koji su popravljali zube lutkama sa "stresnim" majicama dobili su lošije ocene i bili su manje uspešni od druge grupe studenata. 


Iako iskusni zubari možda ne bi imali iste rezultate kao i studenti, ovo je, smatraju naučnici, mali ali važan dokaz da čak i mala doza nervoze i anksioznosti može da podstakne lučenje mirisa koji utiče na ljude oko nas. 

To ne mora da bude slučaj samo kod zubara. Isti scenario je moguć i kad student sedi i piše ispitni rad pored drugog studenta koji je nervozan ili na pregledu kod nekog drugog lekara, prenosi Geek. 

A da anksioznost nekih ljudi prilikom odlaska kod zubara nije izmišljena stvar, potvrđuju i razne prethodne studije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading