SMRT ZA ORGANIZAM: Šta se tačno dešava kada pomešate alkohol i marihuanu

Autor: Republika

Lifestyle

24.04.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omamljujuće dejstvo alkohola i marihuane izučavano je mnogo puta do sada, ali njihovo kombinovano dejstvo,još predstavlja nepoznanicu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Da bi se shvatilo šta se dešava sa organizmom ukoliko se unesu velike količine alkohola i marihuane, najpre bi trebalo uzeti u obzir nekoliko stvari. 

Prvo, marihuana sadrži tetrahidrokanabiol (THC), koji utiče na kanabioidne receptore u mozgu. S druge strane, alkohol inhibira centralni nervni sistem. 

Poređenje ova dva dejstva stoga bi bilo nešto poput mešanja "baba i žaba", navodi naučnik Gari Venk, profesor psihologije i neurologije na Univerzitetu u Ohaju. 

- Reč je o dvema vrlo različitim drogama - kaže Venk. 

Pojednostavljeno objašnjenje bilo bi da THC pretežno utiče na kognitivne sposobnosti, uzrokujući simptome poput paranoje i poremećaja u osećaju za vreme, dok alkohol pretežno pogađa motoričke sposobnosti, čineći da osoba otežano govori i ima teškoće sa pravolinijskim hodom. 

Znači li to da se kombinovanjem alkohola i marihuane pojačava njihovo međusobno dejstvo? 

- Ne baš - kaže Skot Lukas sa Medicnskog fakulteta na Harvardu, koji se bavi izučavanjem dejstva različitih psihoaktivnih supstanci. 

RepublikaFoto: pixabay.com


U studiji objavljenoj 2001. godine Lukas je otkrio da se, kada osoba uz konzumiranje marihuane popije veliku količinu alkohola, nivo THC-a u njenoj plazmi skoro udvostruči. 

Uprkos tome što ovo dejstvo nije letalno, svakako je rizičnije od zasebnog konzumiranja alkohola i marihuane. 

- Zahvaljujući etanolu u alkoholnim pićima, THC u većoj meri utiče na mozak i dodatno utiče na otežano rasuđivanje i ubrzan rad srca koje uzrokuje marihuana. Sa time rastu i šanse za brojne vrste nesrećnih slučajeva, poput davljenja ili saobraćajnih nesreća - objašnjava Lukas. 

Nedavna studija Univerziteta Djuk pokazala je da su mladi pacovi pod kombinovanim uticajem etanola i THC-a teže pamtili nove predmete, u poređenju sa odraslim pacovima kojima je dat samo alkohol, ili samo marihuana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading