Pet godina projekta "Na kafi sa psihologom"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hemofarm fondacija zajedno sa partnerima Filozofskim fakultetom u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz obeležila je 5 godina od pokretanja projekta "Na kafi sa psihologom".

Pet godina projekta "Na kafi sa psihologom"

Foto: Hemofarm

Cilj projekta je da ukaže javnosti da o mentalnom zdravlju mora da se brine na isti način kao o fizičkom zdravlju i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji rešenje ukoliko se na vreme potraži stručna pomoć.

Za pet godina organizovano je 35 tribina o različitim problemima mentalnog zdravlja i savremenog doba na kojima je učestvovalo blizu 90 psihologa, psihoterapeuta i psihijatara, predstavnika relevantnih institucija i javnih ličnosti koje su se i same tokom života suočile sa problemima ili dilemama. Napisano je 40 blogova stručnjaka, a posebnu pažnju javnosti privukli su razgovori o depresiji, emocionalnom zdravlju, sindromu sagorelosti, perimenopauzi i menopauzi, predrasudama i stereotipima, mentalnom zdravlju ljudi u podeljenom društvu, uticaju pandemije COVID -19 na mentalno zdravlje pojedinaca i dr.

- Jedan od važnijih „lekova“ koje čovečanstvo treba da otkrije jeste i onaj kojim će se naše društvo osloboditi predrasuda koje postoje prema bolesnima. Stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata, ali i njihovih porodica, zbog čega su projekti kao što je „Na kafi sa psihologom“ preko potrebni jer glasno govore o onome o čemu se ćuti, pružaju podršku pojedincu i društvu i razbijaju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama stvorile ranije generacije. Hemofarm, kao farmaceutski lider u regionu, je preko svoje Fondacije veoma aktivan u podizanju svesti društva o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i boljeg tretmana osoba sa mentalnim poteškoćama. Nećemo odustati da o mentalnom zdravlju govorimo, jer put ka zrelom i zdravom društvu vodi preko edukovanog stanovništva, eliminacije stigmatizacije i diskriminacije koja je prati“ - rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe.

- Podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja i njihovo približavanje široj publici su prioriteti u suočavanju sa stigmom i stereotipima koji ih prate. Projekat “Na kafi sa psihologom” je omogućio da se o pitanjima mentalnog zdravlja otvoreno razgovora i da se na taj način ove teme stave u društveni fokus. Kao pokretaču brojnih inicijativa, Filozofskom fakultetu je važno da bude partner na ovom projektu i da nastavi da radi na destigmatizaciji mentalnih problema i podsticanju suočavanja sa ovim pitanjima u sigurnom i podržavajućem okruženju. Projekat “Na kafi sa psihologom” je najbolji primer javno - privatnog partnerstva, stručne podrške, relevantnih sagovornika, ali i istrajnosti da se na odgovoran način brine o zdravlju pojedinca i društva u cilju njihovog ozdravljenja - izjavio je Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

- Ovim projektom smo želeli da omogućimo ljudima koji žive sa problemima mentalnog zdravlja saznanje da nisu sami i istovremeno ih podstaknemo da o tome kako se osećaju razgovaraju sa stručnjacima. Zadatak nas u Hemofarm fondaciji i naših partnera je bio da radimo na prevenciji i ohrabrimo ljude sa mentalnim problemima na razgovor sa psihologom, koji ne bi trebalo da bude nešto o čemu se ćuti ili šapuće, već bi trebalo da bude sasvim prirodan proces izlečenja koji može da osobu koja traži pomoć vodi do produktivnog života - rekla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.

Video zapisi sa tribina „Na kafi sa psihologom“ beleže milionske preglede na društvenim mrežama, a samo jedna tribina na temu “Depresija – kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići?” na društvenoj mreži YouTube ima preko 600.000 pregleda, što samo govori u prilog potrebi da se o mentalnom zdravlju više govori.

Sa tribine „Na kafi sa psihologom“ koja je bila upriličena povodom 5 godina projekta i posvećena temi „Mladi pod pritiskom – kriza srednjih 20-ih“ i na kojoj su govorili Marina Videnović, naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Anja Stanković iz FIST festivala, Ognjen Mićović, glumac i Dragan Ilić, psiholog i novinar je poručeno da je uvek moderno biti zabrinut za mlade, kao i da je u društvu oduvek provejavalo pitanje gde ide ovaj svet sa ovakvim naslednicima ali da je sada potrebno uložiti napor kako bi društvo u celini izašlo iz šablona kritike i licemerne zabrinutosti i pružilo sistemsku podršku mladima u nastojanju da kreiraju bolji svet.

Sledeća tribina „Na kafi sa psihologom“ biće održana u subotu 8. juna u okviru Festivala mentalnog zdravlja u Kragujevcu. Festival organizuje Udruženje psihologa i studenata psihologije "Engram".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading