NA OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU SE NE UTVRĐUJE SAMO DIOPTRIJA: Možete otkriti i sledeća OBOLJENJA, na ovim mestima ne kupujte naočare!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Nada Milić Zarić je specijalista oftalmologije i u intervjuu za "Republiku" je objasnila zašto je važan oftalmološkim pregled.

NA OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU SE NE UTVRĐUJE SAMO DIOPTRIJA: Možete otkriti i sledeća OBOLJENJA, na ovim mestima ne kupujte naočare!

Foto: Shutterstock

Naočare danas možete kupiti čak i u supermarketu. Mnogima su potreba, nekima samo modni detalj. Iz kog god razloga da ste se odlučili da upotpunite modnu kombinaciju ili se ne osećate dobro kada čitate, kao i prilikom svakodnevnog funkcionisanja, važno je da se dobro raspitate, a onda imate na umu sledeće savete

Dioptriju delimo na minus i plus.

Dioptrija minus nastaje kao rezultat "dugih" očnih jabučica kod kojih se svetlost ne prelama u mrežnjači, nego tik ispred nje. Ovo stvara nemogućnost oku da jasno vidi udaljene predmete. Kako dioptrija postaje veća, zamućenost vida se povećava. Dalekovidnost ili dioptrija plus poznata i kao hiperopija, predstavlja stanje vida kod kojeg je moguće jasno videti objekte koji se nalaze daleko, dok su objekti u blizini zamagljeni. Ovo se dešava zbog toga što svetlosni zraci koji ulaze u oko ne fokusiraju tačno na mrežnjaču, već iza nje.

Foto: Shutterstock

Dr Nada Milić Zarić u intervjuu za Republiku objašnjava zašto je važan oftalmološki pregled

Dr Nada Milić Zarić je specijalista oftalmologije i veliki stručnjak u svojoj oblasti. Možda je jeftnije kupiti naočare bilo gde, od buvljaka do neke prodavnice, ali nikako nije pametnije. Jedini pravi način kupovine naočara i postavljanja dioptrije je u sklopu oftalmološkog pregleda na pregledu kod oftalmologa.

- Pravilno propisana dioptrija bitno je da se utvrdi kod oftalmologa ne kod optičara, a razlika je velika. Prvi su fakultetski obrazovani. Naočare ne kupujte u prodavnicama, pijacama i takvim sličnim mestima. Takođe, važno je napomenuti da ni kod oftalmologa nećete "dobiti" tek tako naočare, već se obavlja oftalmološki pregled da bi se postavila dioptrija. Ako dolazite na pregled zbog naočara prvo se mora odrediti vidna oštrina, određivanje dioptrije, pregled srednjeg segmenta oka (biomikroskopija), merenje očnog pritiska i merenje očnog dna. Kupovinom naočara na mestima gde vas stručna osoba nije pregledala, vi kupujete samo naočare. Pregled je izuzetno značajan - objašnjava oftalmolog u intervjuu za "Republiku" da se na pregledu takođe mogu otkriti i oboljenja oka:

- Kada je reč o starijoj populaciji na pregledu je moguće otkriti oboljenja poput glaukoma, premena u žutoj mrlji i promena u krvnim sudovima oka - kaže ona.

Takođe, vid deteta je relativno nerazvijen neposredno nakon rođenja, ali intenzivno će se razviti u prvim mesecima i godinama života.

Deca spadaju u mlađu populaciju, ali pre određivanja važno je sledeće:

- Pak, kada je reč o mlađoj populaciji, uvek se moraju širiti zenice, sipaju se kapi i nikako se ne prepisuju naočare ako zenica nije proširena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading