OTKRIVAMO: Evo kad bolovi u dojkama nisu opasni

Lifestyle

29.03.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene treba jednom godišnje da traže od radiologa detaljan pregled grudi. Neugodan osećaj u njima nije uvek alarm za paniku, a u najvećem broju slučajeva rak ne boli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dijagnoza bolova u dojkama najčešće može da bude potpuno bezazlena

U menstrualnom ciklusu, u menopauzi, posle udarca, promene hormona i u brojnim drugim situacijama javljaju se bolovi u dojkama, u jednoj ili obe, iscedak ili otoci, koji ukazuju da treba posetiti lekara. Ovakve bolove oseća oko 66 odsto žena, uglavnom starije dobi.
Iako je nekad to bilo nepodnošljivo i kod žena pobuđuje strah da je reč o raku, dijagnoza bolova u dojkama najčešće može da bude potpuno bezazlena.

Obratite pažnju

- Ipak, to ne znači da ne bi trebalo barem jednom u godinu dana da tražite od svog radiologa da vam uradi detaljan pregled grudi. Bol u dojkama se naziva mastopatija. Najčešće se javlja obostrano ili u jednoj dojci, može biti od vrlo slabog intenziteta do vrlo jakog i neprijatnog, koji onemogućava ženu u svakodnevnim aktivnostima. Ovakvi bolovi, koji se javljaju neposredno pred menstrualni ciklus i prolaze nakon njega, obično su izazvani blagim hormonskim disbalansom i ne predstavljaju ozbiljan problem. Važno je istaći da je najveći strah u ovakvim stanjima pomisao "imam rak", ali u najvećem broju slučajeva rak ne boli - objašnjava prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, radiolog i konsultant Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" Novi Sad.

Ona dodaje da postoje stanja u dojkama kada treba obratiti posebnu pažnju.

Nasledni faktor

- To su bolovi u sklopu mastitisa - upala tkiva dojki koja može da bude i u sklopu malignog oboljenja, nakon traume - udarca u dojku, bolovi u sklopu palpatorne promene u dojci, kao i kod upaljenih cista. Na sreću, preko 90 odsto promena u dojkama su u ovim slučajevima dobroćudne, prate se i ne prelaze u rak. Kod žena kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza, uz nalaz ćelijske atipije, postoji povećan rizik za nastanak karcinoma dojke na 20 odsto u sledećih 15 godina - kaže prof. dr Vučaj Ćirilović.

Jedna od najčešćih vrsta dobroćudnih izraslina su svakako ciste na dojkama.

- Pojavljuju se bez ikakvih simptoma, pa se otkriju slučajno, prilikom redovnog ultrazvučnog pregleda. Uglavnom su bezazlene i prolaze spontano, ali ima i onih koje zahtevaju lečenje, odnosno punkciju ciste pod kontrolom UZ - kaže doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading