OTKRIVAMO: Sunce je najbolji lek za nedostatak vitamina D

Autor:

Lifestyle

09.03.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izloženost sunčevim zracima je najprirodniji način da se opskrbimo ovim vitaminom, čiji manjak u organizmu može izazvati deformitet kostiju, rahitis, pad imuniteta, kalcifikaciju arterija, povećani rizik za dobijanje upala i srčanog udara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dva i po sata je poželjno provesti napolju tokom zimskog dana

Zima nije razlog da se zatvorimo unutra i da čekamo proleće. Šetnja po zimskom danu je izuzetno zdrava kako za odrasle tako i za mališane. Razlog je, verovali ili ne, sunce i njegovo zračenje, koji su izuzetno bitni za proizvodnju dovoljne količine vitamina D u organizmu.

Vitamin D je izuzetno bitan za jake kosti, ali ima i druge zdravstvene pogodnosti. Nedostatak ovog minerala može, pored deformiteta kostiju, izazvati i pad imuniteta, kalcifikaciju arterija, povećani rizik za dobijanje upala i srčanog udara. Kao i sve ostale vitamine, vitamin D u organizam unosimo spolja, ali on nije prisutan u tolikoj meri kao ostali. Jedan od najprirodnijih načina da se opskrbimo ovim vitaminom je izloženost sunčevim zracima čak i zimi.

Foto: pixabay.com
Ciljajte podne jer su tada UV zraci najjači

ZIMSKO SUNCE

Osamdeset procenata vitamina D dobijamo od sunca. Izloženost većine kože u periodu od 10 do 17 časova u trajanju od 15 minuta tri puta nedeljno u letnjim mesecima sasvim je dovoljno da bi se dobila potrebna doza vitamina D. Zimi je naravno to nedovoljno jer UV zraci nisu dovoljno jaki čak i kada je vedro. To ipak nije razlog da se zimi zatvaramo i krijemo. Skoro polovina svetske populacije ima nedostatak vitamina D, a izbegavanje izlaženja u hladnim mesecima umnogome doprinosi ovoj pojavi. Danski naučnici koji su sproveli istraživanje o uticaju sunčevih zraka na organizam kažu da je izlazak u ovom periodu izuzetno zdrav za ljude kako zbog fizičke aktivnosti tako i zbog vitamina D. Zbog slabog zimskog sunca, napolju ćete morati da provedete više vremena, ali ako je dan lep, dva sata i 25 minuta nekoliko puta nedeljno neće biti problem. Ciljajte podne jer su tada UV zraci najjači.

Foto: pixabay.com
Losos i drugo masno riblje meso sadrže vitamin D

ZAMENA ZA ZRAKE

Vitamin D nije prisutan u hrani u količini u kojoj su drugi vitamini, tako da hranom unosimo samo 20 procenata ovog minerala. Čak i kada je prisutan u hrani, ima ga jako malo da bi u potpunosti nadomestio nedostatak u organizmu. Vitamin D najčešće ćete naći u masnijem ribljem mesu poput lososovog, naročito ako je upecan u prirodnoj vodi. Tuna i skuša u sebi sadrže manju količinu vitamina D. Jaja, pečurke i bilo koji masniji mlečni proizvodi mogu takođe biti zamena za zrake u hladnim i olujnim danima. Pojedini američki stručnjaci preporučuju i konzumiranje veštačkih suplemenata jer hrana nije dovoljna za potrebnu količinu ovog minerala. Nisu prirodni, ali ako se ipak odlučite za njih, birajte suplemente D3 jer se D2 učestalije nalazi u hrani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading