Ove namirnice NE POMAŽU kod prehlade!

Autor: Lepota i zdravlje, Republika

Lifestyle

06.02.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znamo čuvenu parolu "što više tečnosti" koje se treba pridržavati kada smo prehlađeni... U želji da prehlada što pre prođe, posegnemo za namirnicama koje bi nam olakšale da oporavimo organizam, ali vrlo često pravimo greške u izboru istih! Evo koji sastojci omiljenih napitaka otežavaju oporavak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Neki napici usporavaju oporavak od prehlade...

1. Šećer

Kada smo prehlađeni veoma često bacimo se na ispijanje voćnih sokova. Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove prepune šećera. Šećer umanjuje dejstvo vitamina i samim tim slabi imunitet.

2. Zasićene masne kiseline

Pržena hrana je puna zasićenih masnih kiselina. Ona nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno prehladom. Zasićene masne kiseline usporavaju probavni sistem, što nam dodatno usporava metabolizam i produžava vreme oporavka.

3. Kofein

Kada smo bolesni, trebalo bi da povećamo unos tečnosti. Kafa, nažalost, nije na spisku tih tečnosti, jer kofein, kao njen glavni sastojak, deluje kao diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kiseline

Kiseline iritiraju sluznicu koja je prehladom već iritirana, što može dodatno pojačati simptome bolesti. Kisele namirnice koje bi trebalo izbegavati su kiselo povrće i citrusno voće. Kako su citrusi puni vitamina koji su nam potrebni tokom prehlade, njih iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Da bi prehlada kraće trajala, treba unositi napitke bogate vitaminima...

5. Alkohol

Alkohol, kao i kofein, može izazvati dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo dejstvo. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Proteini iz mlečnih proizvoda

Iako, se mlečni proizvodi smatraju bitnim za jačanje imuniteta, oni sadrže proteine koji povećavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj i zapušenost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading