ZAGREJTE SE LJUTOM HRANOM: Ren i đumbir poboljšavaju cirkulaciju

Autor:

Lifestyle

03.02.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladne ruke i noge možete utopliti pomoću nekih namirnica. Pored toga, važno je da pijete što više vode i radite vežbe istezanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Moćni ljutkasti ren poboljšava cirkulaciju celog tela

Hladne ruke i noge uprkos toploj odeći i grejačima poput vunenih čarapa ili rukavica često mogu biti znak da imate problem sa perifernom cirkulacijom. Ona nastaje kada vene i arterije izgube svoju elastičnost, što otežava protok krvi kroz čitav organizam. Vežbe istezanja od 15 do 20 minuta dnevno jedan su od načina da krv brže prostruji venama i ugreje telo. Takođe, ekstremiteti ne moraju večito da budu hladni, i to zahvaljujući prirodi i njenim proizvodima.

Đumbir, ren, beli luk, riblje ulje, pomorandža i limun samo su neki od prirodnih lekova kojima se služi ruska narodna medicina kada je u pitanju problem sa lošom cirkulacijom čitavog tela. 

Rusi ujedno savetuju i da vodite računa o ravnoteži vode u organizmu. Naime, od velike je važnosti da sistem cirkulacije bude uvek dobro hidriran, a to ćete najlakše postići ukoliko unosite dovoljno tečnosti u telo. Bitno je i da budete što više fizički aktivni kako biste poboljšali protok krvi, a time i ugrejali svoje ekstremitete. Klonite se alkohola i proizvoda koji sadrže kofein jer sužavaju krvne žile, a u svoj meni uvrstite ljutu i začinjenu hranu jer ona širi krvne sudove i tako podstiče cirkulaciju krvi.

RECEPTI

Ren

Moćni ljutkasti ren poboljšava cirkulaciju celog tela, zbog čega nije naodmet konzumirati ga svakog dana. U blenderu iseckajte očišćen ren i dodajte mu malo jabukovog sirćeta i meda. Pripremljenu smesu čuvajte u tegli ne duže od deset dana. Koristite ovaj lek tri puta dnevno (po pola kašičice), najbolje pre obroka.

Foto: pixabay.com

Čaj od đumbira

Izrendajte komad korena đumbira (oko dva centimetra) i prelijte ga sa dva decilitra kipuće vode. Po želji dodajte jednu kašičicu meda i u čaj iscedite malo limuna. Đumbir zagreva telo potiskujući krv do kapilara na površini kože. 

Beli luk

Ovo povrće je nadaleko čuveni prirodni antibiotik koji možete da koristite gotovo svakodnevno u kuvanju. Ipak, ukoliko imate slabu cirkulaciju i mučite muku sa hladnim nogama i rukama, svaki dan izgnječite čen belog luka i pojedite ga sa kašičicom meda.

Riblje ulje

Pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju masti u arterijama, i to zahvaljujući Omega 3 masnim kiselinama. Unosite ga u svoj organizam putem ribe - pastrmke, lososa ili u kapsulama. Riblje ulje povećava nivo dobrog holesterola, a prepoznaje loš.

Pomorandža i limun

Foto: pixabay.com

Potrebno:

  • 2 pomorandže
  • 2 limuna
  • kašičica meda

Priprema: operite voće, izvadite mu semenke, ali nemojte ljuštiti koru. Sameljite pomorandže i limunove u mašini za mlevenje mesa. Dobijenoj smesi dodajte jednu kašičicu meda i ulijte u teglu. Ostavite da odstoji jedan dan u mračnoj sobi na sobnoj temperaturi. Posle toga ovaj lek držite u frižideru i uzimajte nekoliko puta dnevno dok ne osetite poboljšanje.

Čaj od maslačka

Slaba cirkulacija nogu može i te kako da naruši našu svakodnevicu, a rešenje za ovaj problem nam je nadohvat ruke. Naime, maslačak ubrzava protok krvi jer deluje diuretično. Naročito je pogodan za ublažavanje problema sa perifernom cirkulacijom. Najbolji efekti postižu se ako se koristi u vidu kupke ili obloge za noge na bazi maslačkovog čaja.

Priprema: Pomešajte 30 grama jednakih delova lista i korena maslačka, pa ih skuvajte u dva decilitra vode. Pijte tri šolje svaki dan.

Beli glog

Beli glog je čuvar zdravlja srca i arterija. Minerali koje sadrži, poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, dopamina i purina omogućavaju širenje vena, i tako olakšavaju protok krvi. S obzirom na to da poboljšava i cirkulaciju krvi u glavi, čaj na bazi ove biljke koristi se i za ublažavanje migrene.

Priprema: Spojiti dve kašike sušenog cveta gloga sa 80 ml 30-procentnog alkohola. Ostaviti da odstoji dve nedelje na suvom mestu, pa koristiti. Razblažiti oko 15 kapi preparata u čaši vode ili soka, pa piti tri puta dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading