TUŠIRAJTE SE KAO RUSI: Ledenom vodom podmladite kapilare!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kombinovanjem tople i hladne vode tokom kupanja stvara se stabilniji krvni pritisak, bolje reagujemo na promene vremena i olakšavamo rad srca, lakše se budimo ujutru, lakše zaspimo uveče, uspostavlja se hormonska ravnoteža, luči se velika količina endorfina, smanjuje se želja za slatkišima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kada iz tople prostorije izađemo na hladno, kapilari se skupljaju izazivajući bolji protok krvi

Najčešće zanemarivani, krvni sudovi su esencijalni za stanje našeg organizma. Od njih zavisi koliko ćemo brzo stariti, koliko će vremena trebati ranama da zarastu, kako će nam raditi srce, kakvo će biti stanje naših zglobova, koliko će biti velika mogućnost da nam se razvije rak, ali i šansa da bude savladan.

- Čak 80 odsto krvi u organizmu nalazi se u najsitnijim krvnim sudovima, odnosno kapilarima, koji s godinama starosti, ali i mnogo važnije, s godinama nezdravih životnih navika zakržljaju, zatvore se i počnu da odumiru, a organizam prestaje kvalitetno da se snabdeva krvlju. Ono što je, međutim, dobro, jeste to što mi možemo da utičemo na stanje kapilara, a samim tim i svog organizma - otkriva ruski naturolog Georgij Nazarov.

- Preostali deo krvi, 10-20 odsto, nalazi se u velikim i srednjim krvnim sudovima, čije je stanje jednako važno, međutim, upravo na nivou kapilara se u organizmu vrši razmena materija i od stanja u kome se oni nalaze zavisi i stanje našeg organizma. Kapilari mogu da se obnavljaju i razvijaju, tako da organi i sistemi koji nisu dobro funkcionisali počnu da se oporavljaju. Čak i kod starijih ljudi, onih preko 90 godina, moguće je razviti novu mrežu kapilara - kaže Nazarov.

TOPLO-HLADNO

Na stanje naših kapilara možemo uticati iz više pravaca. Jedan od najmoćnijih je uticaj kontrasta, kontrastno tuširanje, korišćenje peškira natopljenih vrelom i ledenom vodom, upotreba saune. U svakom slučaju, prvi korak je zdravija ishrana jer, kada počnemo tako da se hranimo, dolazi do intenzivnog čišćenja organizma, što će poboljšati stanje krvnih sudova. 

- Na kontrastno tuširanje se treba postepeno privikavati. Počinjemo s tuširanjem celog tela toplom vodom nekoliko minuta kako bi ga zagrejali, a onda ga dve-tri sekunde polivamo hladnom, najpre do kolena. To radimo u četiri serije. Narednih dana produžavamo dužinu tuširanja hladnom vodom, kao i površinu. Za desetak dana postepeno dolazimo do polivanja celog tela ledenom vodom, pola minuta do minut - objašnjava naš sagovornik.

Takvo tuširanje treba stalno primenjivati jer ima višestruke prednosti. Stvara se stabilniji krvni pritisak, bolje reagujemo na promene vremena i olakšavamo rad srca. Automatski će celo telo mnogo bolje funkcionisati, lakše ćemo se buditi ujutru, ali i lakše zaspati nakon napornog radnog dana. Uspostavlja se hormonska ravnoteža, luči se velika količina endorfina, koji utiče na poboljšanje raspoloženja, psihički se osećamo mnogo stabilnije. Smanjuje se želja za slatkišima. Osim kontrastnog tuširanja, korišćenje saune je takođe veoma važan metod kapiloterapije, naravno, ukoliko se pravilno koristi.

- Najbolje je jedan dan uvesti odmor od hrane, to može podrazumevati gladovanje, voćni dan ili samo korišćenje zdravog doručka. Ako stalno uzimamo hranu, organizam je konstantno angažovan na procesu varenja i ne stiže da se oslobodi toksičnih materija. Čim uvedemo dan bez hrane, on počinje da reciklira nepotrebne sastojke i da se regeneriše. Tog dana bi bilo dobro uvesti korišćenje saune - napominje  Nazarov. Posle saune obavezno je tuširanje hladnom vodom, a dobro je da razlika u temperaturi bude što veća.

- Usled toplote u sauni dolazi do širenja perifernih krvnih sudova, a smanjuje se protok krvi prema unutrašnjim organima. Srce, bubrezi i pluća tada rade pod opterećenjem jer veći deo krvi prelazi u spoljni deo tela, a manji ostaje u unutrašnjosti i snabdeva vitalne organe. Velika količina energije gubi se kroz proširene krvne sudove. Hladna voda će ih suziti i krv dovesti do unutrašnjosti organizma. U skandinavskim zemljama, odakle i potiče sauna, postoji veoma dobra praksa da se one grade na obali mora ili okeana, pa je razlika u temperaturi između 100-120 stepeni - otkriva Nazarov.

OD PREHLADE IMA KORISTI

Rođeni Moskovljanin napominje da, ukoliko redovno treniramo kapilare, manje ćemo biti podložni bolestima. S druge strane, ako to ne radimo, pa krvni sudovi veoma sporo i tromo reaguju, dolazi do mnogo loših reakcija organizma.

- Mi se često plašimo hladnoće, misleći da ćemo da se prehladimo, a to nema nikakve veze. Simptome prehlade zapravo najviše vezujemo za pokušaj organizma da se oslobodi viška toksičnih materija kada dođe do poboljšane cirkulacije krvi. Na primer, kada iz tople prostorije izađemo na hladno, kapilari se skupljaju, izazivajući bolji protok krvi ka unutrašnjim organima, a to izaziva masovno oslobađanje toksina. Na taj način dobijamo simptome prehlade, što zapravo i nije tako loše jer organizam počinje intenzivno da se čisti. Greška je što mi stalno pokušavamo da zaustavimo simptome prehlade - ističe Nazarov, a više o tome objašnjava u svojim knjigama "Tajne čišćenja mozga", "Zdrava glava" i "Kako živeti zdravije u jesen".

- Ako istreniramo svoje kapilare, sjajno ćemo funkcionisati pod bilo kakvim promenama vremena, i na visokim temperaturama i na velikoj hladnoći. Naš organizam je na to veoma dobro prilagođen, samo je pitanje da li ćemo održavati i razvijati te sposobnosti ili ćemo ih ostaviti u zakržljalom stanju - zaključuje Nazarov.

Ovim tekstom se ne daju nikakvi individualni saveti šta treba raditi, oni su čisto individualnog karaktera i služe da pokažu u kom pravcu treba razmišljati i usavršavati stanje tela i duha.

Za sve koji žele da saznaju više na temu zdravog života po metodi Georgija Nazarova, ruski istraživač i naturolog će održati dvodnevni osnovni seminar u Beogradu 3. i 4. decembra. Više informacija možete dobiti na sajtu www.georgijnazarov.com.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading