RUSKI LEKAR SAVETUJE:Kako da se izborite sa diskus-hernijom!

Autor:

Lifestyle

07.01.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova bolest stvara neprijatnosti koje možete ukloniti fizičkom aktivnošću i proizvodima iz prirode, poput meda, gaveza ili belog luka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Đumbir je kod Rusa naročito poznat kao koren odličan za ublažavanje bola u kičmenom stubu

Bol u kičmenom stubu nije opasan po život, ali stvara ogromne neprijatnosti i nemogućnost da normalno funkcionišete. Jedna od bolesti kičmenog stuba koja se sve češće javlja i kod ljudi mlađeg uzrasta jeste diskus hernija, odnosno degeneracija diskova koji štite kičmene pršljenove.

Prekomerno opterećivanje

Diskovi - želatinaste pločice, nalaze se između pršljenova kičmenog stuba i štite ga od spoljašnjih uticaja koji bi mogli da dovedu do njegovog oštećenja. Oni se s godinama troše i mogu da iskliznu van svog ležišta u međupršljenske otvore. Tada vrše pritisak na nerve i tako izazivaju bol.

Ruski doktor Ivan Viktorovič Loktionov navodi razloge zbog kojih dolazi do pojave bola u kičmenom stubu.

- Uzroci, odnosno faktori nastanka diskus-hernije mogu biti razni. Prekomerno opterećivanje kičme, naporan fizički rad ili povreda. Na pojavu ove složene bolesti mogu da utiču i promene u vezi sa rastom - objašnjava dr Loktionov.

Prvi simptomi diskus-hernije su tegobe kao što su bol u leđima, vratu i grudima, bol u preponama, mišićima ili donjem delu leđa, ali i otežana fizička aktivnost, glavobolja, utrnulost ruku ili nogu. Kod muškaraca koji pate od ove bolesti, dolazi i do problema sa potencijom.

Prevencija kao lek

Iako je jedan od načina neutralisanja bola u kičmenom stubu hirurška intervencija, doktor Loktionov ukazuje na značaj prevencije koja ima veliku ulogu u sprečavanju diskus-hernije.

- Najbolji način da izbegnete diskus-herniju je da vežbate i posebnu ulogu date jačanju leđnih mišića, ali i ispravnom načinu života. Pre no što se uopšte pribegne poslednjoj opciji - operaciji, valjalo bi probati akupunkturu ili fizioterapiju kao načine izlečenja - ističe doktor.

Pored ovih načina neutralisanja bola u kičmenom stubu, ruska narodna medicina je iznedrila niz proizvoda spremljenih kod kuće od plodova prirode kako biste se na tradicionalan način rešili neprijatne diskus-hernije. Đumbir je kod Rusa naročito poznat kao koren odličan za ublažavanje bola u kičmenom stubu.

PRIRODNI PREPARATI

Aloja vera i med

Foto: pixabay.com

Potrebno:

  • listovi aloje
  • med
  • medicinski alkohol

Priprema: Napravite sveži sok sačinjen od listova aloje, tečnog cvetnog meda i medicinskog alkohola. Sastojci se uzimaju u procentu od 1:2:3. Sve sastojke promešajte, stavite u staklenu posudu i ostavite da odstoje 24 sata. Posle toga ovu smesu čuvajte u frižideru.
Način primene: Savijte gazu u 10 slojeva, pa na nju nanesite mešavinu meda, alkohola i aloje i stavite na bolna područja. Ostavite da odstoji tako najmanje sat vremena. Trudite se da tokom ovog tretmana budete što opušteniji.

Mast korena gaveza

Potrebno:

  • 0,5 kg korena gaveza
  • 350 g svinjske masti
  • 0,3 l votke

Priprema: Sveži koren biljke gavez usitnite mašinom za mlevenje mesa, dodajte prethodno rastopljenu svinjsku mast i smesu zagrevajte 40 minuta, periodično mešajući. Dodajte još 0,3 litra votke i mešajte dok smesa ne postane homogenizovana. Ostavite da se ohladi i stegne. Posle tri do četiri sata dobijenu smešu ponovo rastopite na niskoj temperaturi, procedite i ulijte u staklene posude. Mast čuvajte na hladnom mestu.
Način primene: Gust sloj masti nanesite direktno na mesto gde se diskus-hernija pojavila, te zavijte celofanom. Potrebno je da mast držite bar 40 minuta. Ukoliko želite, mast možete ostaviti na bolnom mestu i tokom cele noći. Ostatke operite toplom vodom.

Đumbir

Foto: pixabay.com
Đumbir zagreva telo i ublažava neprijatan osećaj izazvan iskliznućem diska

Potrebno:

  • 10 g korena đumbira
  • voda

Priprema: Koren đumbira stavite u pola litra vrele vode. Kuvajte 20 minuta, a zatim pustite da se prohladi. U dobijenu tečnost umočite flanelsku krpu, pa njome prekrijte ugroženu regiju, obmotajte šalom ili peškirom. Đumbir zagreva telo i ublažava neprijatan osećaj izazvan iskliznućem diska. Sličan efekat ima i kajenska papričica.

Beli luk

Potrebno:

  • 300 g belog luka
  • 150 ml 40-procentnog alkohola

Priprema: Sameljite 300 grama belog luka u mašini za mlevenje mesa, pa dodajte 150 ml 40-procentnog alkohola. Ovako dobijenu smesu ostavite da odstoji na mračnom mestu deset dana.
Način primene: Dobijenu masu sipajte na gazu, pa stavite na bolna mesta i držite najduže 40 minuta da ne bi došlo do iritacije kože.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading