PRIRODOM PROTIV KANDIDE: Recepti za lečenje gljivične infekcije

Autor:

Lifestyle

19.11.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prirodni antibiotik u vrlo kratkom vremenskom periodu uspostavlja ravnotežu bakterijske flore u organizmu jer ima veoma jaka antigljivična i antibakterijska svojstva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Rešite se kandide prirodnim putem

Retki su ljudi koji makar jednom u životu nisu imali problem s kandidom, bilo da se javila na koži, u probavnom traktu, u ustima ili na genitalijama. Do infekcije iliti prekomernog razmnožavanja i širenja gljivice dolazi uglavnom zbog loših životnih navika (konzumacija namirnica životinjskog porekla, rafinisani proizvodi, alkohol, kafa, cigarete, neaktivnost...) koje kisele organizam i dolazi do poremećaja ravnoteže između gljivica i bakterijske flore, koja reguliše njihovo razmnožavanje. Tako se razvija infekcija, koja može da zahvati kožu, nokte, usnu šupljinu i polne organe. Ova bolest pogađa čak 75 odsto žena, a u 10 odsto slučajeva predstavlja trajni problem.

Promena ishrane najčešće je rešenje problema s kandidom, a osim medikamenata koje propisuje moderna medicina, godinama se koriste i prirodne namirnice za oslobađanje od ove dosadne infekcije, a među njima se svakako izdvaja beli luk.

Beli luk

Foto: pixabay.com

Beli luk je čudotvorac kod lečenja gljivičnih infekcija. Predstavlja najjači antibiotik u prirodi i do 100 puta jači od sintetičkih antibiotika, koji dodatno narušavaju ravnotežu bakterijske flore u organizmu. Beli luk uspešno u vrlo kratkom vremenskom periodu uspostavlja ovu ravnotežu, delujući agresivno na kolonije kandide. Ima veoma jaka antigljivična i antibakterijska svojstva, a alil alkohol, koji se nalazi u belom luku, bukvalno uništava gljivice.

Kad je u pitanju lečenje vaginalne infekcije belim lukom, najvažnije je zapaziti simptome dok je infekcija još u ranom stadijumu. Prvi simptom je svrab, zatim sledi peckanje, pa beli zrnasti iscedak, a kad je infekcija uznapredovala, vaginalne usne postaju otečene, crvene i bolne. Naš savet je da se obavezno obratite ginekologu i posavetujete o načinu lečenja, a u nastavku teksta prenosimo tradicionalne metode lečenja.

Uzmite čen belog luka, očistite ga od ljuske i stavite ga u vaginalni otvor (kao vaginaletu) pre odlaska na spavanje. Da biste čen belog luka ujutro lakše izvadili, kroz jedan kraj provucite konac pomoću igle i ostavite kraj konca da visi (kao kod tampona). Ako ste simptome uočili na vreme, biće dovoljan samo jedan tretman da potpuno izlečite kandidu.

  • Jednostavan način da se borite protiv kandide jeste da napravite kombinaciju soka od belog luka i limuna i da sa time ispirate usta nekoliko puta dnevno.
  • Ehinacea. Izgleda da je delovanje ove lekovite biljke na jačanje imunološkog sistema posebno značajno u lečenju gljivičnih infekcija. Ona deluje tako što podstiče bela krvna zrnca da "proždiru" gljivične organizme, što predstavlja proces poznat pod imenom fagocitoza. Najbolja biljna tinktura kojom možete da podignete vaš imuni sistem da se izbori sa kandidom jeste tinktura koja se sastoji od ehinacee, belog luka i ljute paprike.
  • Žalfija. Biljka sadrži mešavinu jedinjenja koja deluju na kandidu. Možete da uzimate čaj od žalfije kao napitak ili da ga koristite kao astringentno sredstvo za vaginalno ispiranje. Ukoliko ga koristite za vaginalno ispiranje, možete da dodate i kap-dve ulja čajnog drveta, snažnog sredstva protiv gljivica.
  • Zlatnica. Antiinflamatorna svojstva ove biljke se preporučuju za sprečavanje i lečenje različitih urogenitalnih poremećaja, uključujući i gljivične infekcije. Jedinjenja koja se nalaze u zlatnici (esterni saponini) aktivno deluju na kandidu. Ova lekovita biljka može da se koristi kao astringentni čaj za piće i kao sredstvo za vaginalno ispiranje.
  • Bršljan. Listovi bršljana aktivno deluju na kandidu i priličan broj bakterija. Preporučuje se korišćenje 0,3 grama kod različitih hroničnih inflamatornih oboljenja, tako i za lečenje gljivičnih infekcija. Čaj od bršljena se dobija kada ovu lekovitu biljku pustite da odstoji u vreloj vodi oko 10-15 min.
  • Jogurt i razni probiotski napici su saveznici dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Ako primetite gljivice, pijte oko pola litra jogurta na dan. On može umanjiti svrab i crvenilo ako ga nanesete direktno na kandidom zahvaćenu sluzokožu. Ostavite desetak minuta i potom isperite vodom.
  • Čisto prirodno kantarionovo ulje vrlo je uspešno u dugoročnom lečenju gljivica. Stavite malu količinu ulja na tanjirić, i malo namočite tanki tampon, ali nemojte skroz da ga natopite. Menjajte tampon i ponavljajte sve dok simptomi ne nestanu. Ipak, budite oprezni kad idete na sunce, da vam ne bi izašle fleke po koži.
  • Čaj od kantariona efikasno je sredstvo za lečenje upaljenih ženskih polnih organa. Jednu supenu kašiku preliti sa 200 ml ključale vode. Kuvati 15 minuta i piti mlako tri puta dnevno po četvrtinu šolje.
  • Eterično ulje kantariona i čajevca može da suzbije gljivice, ali pritom treba paziti na kvalitet i odnos ulja da ne bi došlo do alergijske reakcije. Nekoliko kapi specijalizovanih ulja možete da nakapate na tampon i stavite u vaginu.
  • Soda bikarbona će pospešiti alkalno stanje organizma, okruženje u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete napraviti rastvor od dva litra vode prokuvane s dve supene kašike sode bikarbone i svakodnevno ispirajte vaginu tokom mesec dana, osim za vreme menstruacije. Možete unositi sodu bikarbonu u organizam putem hrane (umesite pogaču uz dodatak sode bikarbone).
  • Jabukovo sirće pomaže kada se konzumira razblaženo sa vodom. Kašiku prirodnog jabukovog sirćeta dodati u čašu vode i piti pre obroka.
  • Pomešati kašiku suncokretovog ili maslinovog ulja sa kašikom meda, a potom tampon od gaze natopiti smešom i staviti u vaginu preko noći.
  • Pomešajte čašu jogurta sa i dva čena izrendanog belog luka, šargarepu i po polovinu kašičice đumbira i cimeta. Koktel treba malo da odstoji, a možete ga jesti i kao salatu jednom na dan.
  • Toplo-hladni tuševi su veoma korisni kod ovakvih infekcija. Izvode se na sledeći način: Jedan minut što toplijom vodom i jedan minut hladnom vodom. To ponavljati od pet do sedam puta u okviru jednog tuširanja. Toplo-hladne tuševe raditi dva-tri puta na dan do trenutka potpunog izlečenja. Poseban naglasak staviti na oboleli predeo tela.
  • Fizička aktivnost od 30 minuta dnevno je nešto što podstiče cirkulaciju i jača imuni sistem i svakako je preporučljivo i vrlo poželjno tokom procesa izlečenja.
  • Kod kandidijaze u ustima dobro je primenjivati ispiranje usta dva-tri puta na dan rastvorom tinkture od belog luka, tinkturom od nevena, propolisa, bokvice i aloje (kombinacija bilja), kao i tinkturom od ljuske crnog oraha. Tinktura se priprema tako što se u votki drži lekovito bilje u trajanju od 15 dana. Alkoholni rastvor se drži u tegli na tamnom mestu i mućka dva-tri puta dnevno. Nakon toga se rastvor procedi kroz gazu i imate tinkturu koju možete koristiti u borbi protiv kandide. Tinktura se obično razblažuje u razmeri 1:2 sa vodom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading