NE ČEKAJTE TEŠKE POSLEDICE

Autor: Sponzorisani tekst

Lifestyle

15.11.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od šećerne bolesti u svetu boluje 366 miliona ljudi, a stručnjaci Svetske zdravstvene oerganizacije procenjuju da će do 2030. broj obolelih na planeti prevazići pola milijarde.

Foto: Promo foto
Mr pharm Dusan Šašić, kompanija Hemofarm

Dijabetes tipa 2 je  teška, doživotna bolest, koja izaziva brojne  komplikacije opasne po život,  čije je lečenje veoma  skupo. Vrtoglavi porast broja obolelih uslovio je jednoglasan stav Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija da "svetska pandemija dijabetesa  preti da nadvlada ne samo zdravstvene resurse pojedinačnih zemalja već ugrozi i njihov ekonomski razvoj", pa je 20. decembra 2006. godine,  usvojena Rezoluciju o dijabetesu  i prvi put  je jedno nezarazno oboljenje označeno kao globalni problem i tretirano  poput infektivne epidemije. Sve države sveta pozvane su da hitno formiraju nacionalne strategije  prevencije,  lečenja i brige za obolele od dijabetesa

Komplikacije opasne po život

U Srbiji od šećerne bolesti boluje više od pola miliona ljudi a sumorne procene kažu da bi se već u narednoj deceniji broj novoobolelih mogao utrostručiti. Stručnjaci upozoravaju da bolest postaje sve agresivnija, a komplikacije češće. Dijabetes tipa 2 primarno  izaziva teška oštećenja na krvnim sudovima i višestruko uvećava rizik od pojave tromba i začepljenja. Otuda  dijabetičari 7 puta češće oboljevaju od srčanih bolesti, a 5 puta češće doživljavaju moždani udar.

- Od komplikacija dijabetesa  umire se  znatno češće nego li to prikazuje statistika i ovo se  posebno odnosi na umrle od infarkta, šloga i hronične bubrežne insuficijencije - upozorava magistar farmacije Dušan Šašić, produkt menadžer iz kompanije Hemofarm. - Ne treba zaboraviti da  2 od 3 dijabetičara umiru od bolesti srca i krvnih sudova, tačnije srčanog udara, moždanog udara ili problema sa cirkulacojom u stopalima i nogama.

Dijabetes  izaziva i teška oštećenja bubrega, ruzik za nastanak slepila 25 puta je veći, bolest oštećuje i nervne završetke pa se gubi osetljivost nogu, javlja se dijabetično stopalo sa otvorenim ranama.

Bolje je sprečiti

Dijabetes  je najvažnije otkriti na vreme. Postoje li znaci upozorenja?

- Simptomi dijabetesa tipa 2 uglavnom su blagi i nespecifični - objašnjava farmaceut Dušan Šašić. -  Češći osećaj umora ili jače žeđi. Učestalije mokrenje. Učestalije infekcije mokraćnih puteva, gljivična oboljenja kože, kao i sporije zarastanje rana.

Otkuda toliki porast broja obolelih od dijabetesa tipa 2? Istraživanja ukazuju da plaćamo danak savremenom načinu života kojeg karakterišu, mnogo sedenja i nedovoljna fizička aktivnost, neredovna i hiperkalorijska ishrana, energetski napici, naglašeni stres.. Zato je prevencija od presudne važnosti.

- Pregled nivoa šećera u krvi, jednostavan je način provere - naglašava mr pharm Dušan Šašić. - Preventivni pregled je  posebno  važan ukoliko znamo da nam je u porodici neko bolovao od dijabetesa. Gojaznost je takodje razlog za oprez.  A kada bolest otkrijemo na vreme, komplikacije se mogu sprečiti ili bar za duže vreme odložiti.

Pravilna ishrana je za dijabetičare  od presudne važnosti.

- To je jednostavna, zdrava i raznovrsna hrana - kaže  mr pharm Dušan Šašić. - Zamislite tanjir za Vaš obrok: polovina tanjira trebalo bi da bude šareno povrće ,  četvrtina tanjira integralne žitarice ili mahunarke: pasulj, grašak, boranija, krompir u ljusci.  I na kraju  četvrtina tanjira  kvalitetni proteini: piletina, riba, jaja. Hranu je važno kuvati na pari ili dinstati na maslinovom ulju.

Fizička aktivnost je neophodna za sve dijabetičare. Što više kretanja ili sport poboljšavaju dejstvo insulina u organizmu i  na taj način se smanjuje nivo šećera u krvi. Stres je ozbiljan rizik. Ispitivanje sprovedeno na Vojnomedicinskoj akademiji,  pokazalo  je da osobe koje prolaze kroz kontinuiran, teži stres, imaju 3 puta veću koncentraciju  insulina u krvi, od dozvoljene. To jasno govori o visokom stepenu metaboličkog rizika za pojavu šećerne bolesti.

Foto: Promo foto

Redovna kontrola i lekovi

Samostalna redovna provera nivoa šećera u krvi  najbolji  je način praćenja kako izbor hrane i propisani lekovi, deluju na nivo glukoze i da li je bolest pod kontrolom. Većini obolelih sa dijabetesom tipa 2, potreban je lek kao pomoć da se postignu ciljne vrednosti glukoze u krvi.

- Neki lekovi pospešuju  proizvednju  insulina, drugi  lekovi sprečavaju stvaranje  više glukoze nego što je to potrebno. Neki lekovi su zamena za insulin, a drugi pomažu vašem sopstvenom insulinu da radi bolje.  Vaš lekar će odlučiti koji od lekova je za vas najbolji. Ako se bolest otkrije na vreme, uz redovno uzimanje terapije i zdrav način života, život svakog dijabetičara može biti veoma kvalitetan i gotovo normalan - poručuje magistar farmacije Dušan Šašić iz kompanije Hemofarm.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading