PROBLEM: Srbi sve teže postaju očevi

Autor: D. Simić - J. Mladenović

Lifestyle

23.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bračna neplodnost je veoma složen problem. Otprilike od 15 do 20 odsto parova ima problem sa dobijanjem potomstva.

 

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Sve je manje dece u Srbiji

Iako su uzroci uslovljeni razvojnim anomalijama, ali i hormonima, veoma su prisutni i činioci infekcija genitalnog trakta i muškaraca i žena, a tome bi trebalo dodati i uzroke koji se tiču životnih navika, stres i nasledna oboljenja, kao što su gojaznost i dijabetes.

ŽENE I MUŠKARCI PODJEDNAKO STERILNI

Godine starosti su značajan faktor za reproduktivnu sposobnost prvenstveno žena, ali i muškaraca posle 45. godine života. Statistika beleži da je pre 20 godina u Srbiji na 10 žena koje su se lečile od steriliteta dolazio jedan muškarac.

Broj muškaraca koji imaju problem sa plodnošću danas se izjednačio sa brojem žena, po 40 odsto, a u 10 odsto slučajeva problem je zajednički, muški i ženski. Dr Zorica Crnogorac Ilić, spec. ginekologije i akušerstva, za Srpski telegraf objašnjava uzroke muškog steriliteta i kako se uspešno leči.

 

- U 30 do 50 slučajeva javljaju se nepravilnosti u produkciji ili funkciji spermatozoida. Hormonski poremećaji, hromozomske anomalije (npr. Klinefelterov sindrom), operacije tumora testisa, hemioterapija, zračenje, opstrukcija reproduktivnih kanala ili seksualna disfunkcija mogu privremeno ili trajno uticati na kvalitet uzroka i sprečiti začeće. Prvi i osnovni korak u ispitivanju muškog steriliteta je analiza spermograma. Uredan spermogram podrazumeva 15-20 miliona spermatozoida u jednom mililitru uzorka, više od 50 odsto progresivne pokretljivosti sprermatozoida i više od 50 odsto normalne morfologije. Pored spermograma, po potrebi se od urologa izvode klinički i ultrazvučni pregledi, operativni zahtevi, hormonska ispitivanja i biopsija testisa. Postoje ICSI metode, koje prevazilaze nemogućnost potomstva u slučaju smanjenog broja spermatozoida i njihove pokretljivosti. Jedna od revolucionarnih metoda je i SAT test - analiza hromozoma spermatozoida - navodi vodeći stručnjak u lečenju bračnog steriliteta iz Novog Sada.

HORMONSKA TERAPIJA

Izbor metode "kako najbrže do bebe" zavisi od toga koji je uzrok steriliteta u pitanju, životnog doba oba partnera, ovarijalne rezerve kod žena i broja spermatozoida, pokretljivosti i morfologije spermatozoida kod muškog partnera. Hormonska terapija kod muškog i ženskog faktora steriliteta može uspešno da dovede do začeća.

- Hormonska terapija kod muškog faktora steriliteta se primenjuje u slučajevima kada postoji veoma mali broj spermatozoida u ejakulatu. Nekada je potrebno samo korigovati ovulacije kod žena, insulinsku rezistenciju, poremećaj rada štitaste žlezde, trombofiliju, ukloniti poremećaje šupljine materice i u velikom broju slučajeva nije neophodna vantelesna oplodnja. Imali smo desetine slučajeva kada su žene ostvarile prirodnu trudnoću ili neposredno pre samog postupka vantelesne oplodnje, samo uz dodatak hormonske terapije pre stimulacije ovulacije, slučajeve kada su nakon VTO postupka i porođaja ubrzo ostale prirodno trudne nakon nekoliko meseci, čak i kada je bio u pitanju muški faktor steriliteta, endometrioza. Takvi slučajevi nam ukazuju koliko opuštenost, neopterećenost, dobre misli i energija utiču na ceo naš život i sve naše želje - zaključuje dr Crnogorac Ilić.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading