SUPER SAVETI: Kako da ostavite pušenje i oporavite pluća

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odvikavanje od cigareta teško je samo u prvim danima kada kriza doživljava vrhunac. Ubrzo po prestanku bolje je disanje, bolji san, pritisak se spušta, a želja za seksom raste. Dr Borović: Kad poželite da zapalite, prvo u ustima mućkajte srebro-nitrat.

RepublikaFoto: pixabay.com
Teško je samo na početku

Od nikotinske zavisnosti jača je samo heroinska, a pušenje je glavni faktor rizika za obolevanje od raka pluća, jednog od najagresivnijih karcinoma. Ipak, ma koliko se pričalo o štetnosti cigareta po zdravlje, malo koji pušač zbog toga reši da ih konačno ostavi. Većina misli da će to biti suviše težak i dug put i radije ga odlažu za neka bolja vremena.

IZABERITE PETAK

Odvikavanje od cigareta, međutim, ne mora da traje dugo, a teško je samo u prvim danima kada nikotinska kriza doživljava vrhunac. Posle toga, odvikavanje postaje sve lakše kako vreme prolazi, a potom i ceo organizam jača i regeneriše se.

- Najbolja stvar u životu koju čovek za sebe može da uradi jeste da prestane da puši. Vrlo brzo po prestanku oseti se niz sjajnih promena - bolje disanje, bolji san, spuštanje pritiska, povećanje kondicije, bolja seksualna funkcija, lepši ten - priča za Ruski lekar primarijus dr Petar Borović.

Kako kaže, za prestanak pušenja treba odrediti kraj nedelje, najbolje petak. Takođe, nekoliko dana pre toga treba početi pripremu.

- Pet dana ranije počnite da smanjujete kafu, začine, pojačajte unos vode. Petak se bira da biste imali vikend pred sobom. Kriza će biti jaka, ali izađite i šetajte, uzimajte dosta vode, bavite se sportom do znoja, a onda se odmorite. Ako hoćete da efekat bude bolji, nabavite nikotinske žvake od dva miligrama, nemojte jače. Čim progledate ujutru, uzmite žvaku i dva do tri puta je prožvaćite. Mozak je dobio nikotin i bićete mirni 10 do 12 minuta - objašnjava Borović.

POMAŽE SREBRO-NITRAT

Žvaku gurnite između desni i obraza i svakih desetak minuta ponovo prožvaćite istu žvaku. Efekat će biti još bolji ako uvedete vodu pre doručka, ručka i večere.

- Što češće uzimajte male gutljaje vode i to tople iz bojlera. Mućkate je u ustima dva do tri minuta i progutajte. Ako ni to ne pomogne, idite u najbližu apoteku i zamolite da vam naprave rastvor srebro-nitrata, jednopostotnog, i kad poželite da zapalite, prvo u ustima mućkajte srebro-nitrat. Izuzetno je neprijatnog ukusa, ali pomaže jer je posle njega cigareta odvratnog ukusa - zaključuje Borović.

STARI RUSKI RECEPTI ZA OSTAVLJANJE CIGARETA

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading