REŠITE SE AFTA PRIRODNIM PUTEM: Kako da se borite protiv bolnih ranica na sluzokoži usne duplje

Autor: Anja MARTINOVIĆ

Lifestyle

25.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna higijena usne duplje će vas zaštititi od ovih čireva, a najbolji lekovi su namirnice, poput aloje, sode bikarbone, brusnice i žalfije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prirodnim putem do lepih usana

Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Mogu biti bele, sive ili žute, a pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Javljaju se najčešće na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana.

SIGNAL ZA PROBLEM

Afte se pojavljuju u ustima iz raznih razloga kao što su: pad imuniteta, genetske predispozicije, nedostatak vitamina, nedostatak minerala, problemi sa varenjem, preosetljivost na hranu, povreda (ugriz) jezika ili unutrašnje strane obraza, veštačka vilica (ili zub) koja žulja, nepravilno pranje zuba, povišena temperatura usled neke bolesti, stres, psihička napetost, uznemirenost, infekcije herpesom simpleksom, nepodnošenje glutena, bakterijske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije, alergije, tuberkuloza, anemija, umor, početak menstruacije, telesne povrede, hormonski poremećaji, groznica, prehlada, grip, iscrpljenost, loša ishrana...

TRAJU I PO MESEC DANA

Afte se pojavljuju iznenada, i to sledećim redosledom: neprijatan osećaj, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postepeno povećavaju, a proces trajanja je od tri do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana.

Ruski lekar otkriva kako da se borite sa ovim neprijatnim problemom pomoću sastojaka iz prirode.

NARODNI RUSKI RECEPTI ZA LEČENJE AFTA

ALOE VERA Aloja je prirodni lek koji pomaže kod afta. Ova biljka ima veoma korisna svojstva i već pri prvom nanošenju smanjuje bol i ubrzava proces zarastanja ranice.

Priprema: Izvadite delikatnu tečnost iz listova biljke i pomešajte je sa toplom vodom. Tako dobijenu smesu stavite na ranicu. Ovo je savršen način da se oslobodimo afta.

ISPIRANJE USTA Predlog ruskih stručnjaka za što brže oslobađanje neprijatnog osećaja u ustima je njihovo ispiranje, koje možete uraditi kod kuće

Sastojci:

  • dl vode
  • kašičica soli
  • kašičica sode bikarbone
  • malo hidrogena

Priprema: Uzmite pola čaše vode, dodajte kašičicu soli, kašičicu sode bikarbone, malo hidrogena i pomešajte sastojke. Ispirajte grlo najmanje četiri puta dnevno. Već nakon prvog ispiranja osetićete poboljšanje.

TERAPIJSKA SO ZA NAJHRABRIJE Ovaj metod se preporučuje onima koji imaju visok prag bola ili hoće da okušaju sopstvenu hrabrost jer ova primena izaziva jak osećaj pečenja. Ako možete podneti ovaj osećaj prouzrokovan ispiranjem usta slanom vodom, u redu, a ako možete samo so staviti na mesto bola, proces povlačenja afte biće još brži.

Foto: pixabay.com

LED Poznato je da led smanjuje upalu i ublažava bol, pa se preporučuje da ga primenite i u borbi protiv afta.

Priprema: Led zamotajte u komad čiste tkanine i stavite ga u usta pravo na bolno mesto.

SOK OD BRUSNICE (odlično pomaže u otklanjanju bolova i obnavlja sluznicu u ustima).

SODA BIKARBONA

Priprema: U čašici napravite pastu od sode bikarbone i 1,5 dl vode. Odmaknite usnu od desni, pa mešavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, zatvoriti ranu i dezinfikovati je. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

ČAJ OD ŽALFIJE

Poklopite tri kašičice ove biljke sa dl tople vode. Sačekajte 15 minuta, zatim procedite. Piti ohlađeno i promućkajte u ustima. Žalfija će smanjiti bol i ubrzati zarastanje. Umesto nje, može se koristiti i kamilica.

PROPOLIS KAPI ILI SPREJ Propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji leči grlobolju, ali i afte.

Priprema: Nanesite malo propolisa na štapić za uši i pritisnite aftu. Držite nekoliko sekundi, pa sklonite štapić. Propolis je lepljiv, pa će stvoriti sloj preko rane i tako je zaštititi od bakterija i ubrzati zaceljivanje. Postupak ponavljajte kad god želite.

ČAJ OD ŽALFIJE I NEVENA Kašiku žalfije i kašiku nevena prelijte sa dva decilitra tople vode. Poklopite i sačekajte da odstoji. Mućkajte, grgoljite u ustima nekoliko puta na dan.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading