ISTINA O VEŠTAČKIM ZASLAĐIVAČIMA: Da li nam štete ili su dobri za zdravlje?

Autor: Republika

Lifestyle

20.01.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od veštačkih zaslađivača koji se najčešće koriste kao zamena za šećer nema neke velike koristi, ali ni štete, tvrde naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com

Analizu mnogobrojnih istraživanja na tu temu naručila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi sastavila smernice za upotrebu veštačkih zaslađivača, poput stevije i aspartama.

- Nažalost, nemamo dovoljno podataka za konačne zaključke o tomu koriste li ili štete organizmu veštački zaslađivači -  kazao je naučnik Joerg Mirpol sa univerziteta u Frajburgu.

- Iako je mnogo naučnih radova na tu temu, u njima nema mnogo konzistentnosti.

Ujedno, dodao je, većina tih istraživanja nije bila opsežna, zbog čega smatra da je potrebno "tu temu bolje istražiti".

Mirpol i kolege analizirali su učinak veštačkih zaslađivača na važna zdravstvena pitanja poput telesne težine i nivo šećera u krvi. Kao izvore su naveli 56 studija o toj temi. Zaključke su objavili u časopisu BMJ.

Neke manje studije upućivale su na to da je korištenje veštačkih zaslađivača malo poboljšalo indeks telesne mase (BMI) korisnika i donekle im smanjilo nivo šećera u krvi.

Podaci o 318 učesnika istraživanja pokazali su da su korištenjem veštačkih zaslađivača dnevno unosili 254 kalorije manje od onih koji su konzumirali šećer, a istovremeno je to rezultiralo gubitkom telesne težine u iznosu od nešto manje od pola kilograma.

Premda su različite studije upućivale na opasnosti veštačkih zaslađivača, sveukupan je zaključak da je ključ njihova korištenja u umerenosti i u količini. Ako se veštački zaslađivači konzumiraju u preporučenim količinama, opasnosti za zdravlje nema.

Mišel Pfar, američka nutricionistkinja savetuje da se u nastojanju da se izgubi telesna težina puno bolje okrenuti voću i povrću i nemasnoj hrani. Veštačkii zaslađivači mogu koristiti eventualno onima koji piju mnogo gaziranih i zaslađenih napitaka, rekla je Pfar.

- Za veliku većinu ljudi verovatno nema neke velike koristi od veštačkih zaslađivača - komentisao je Aziz Alkatib, kardiolog u detroitskoj bolnici.

- Ali za pojedince koji konzumiraju mnogo šećera, posebno u obliku gaziranih pića, nekalorični veštačkii zaslađivači verovatno su zdravija opcija - rekao je.

Dakle, kafu možete zasladiti običnim šećerom jer jedna vrećica sadrži svega 15 kalorija, što ne bi trebalo predstavljati problem ako je ostatak vaše ishrane uravnotežen i ne sadrži puno dodanih šećera.

U prilog ovom savetu ide i činjenica da je preporučena dnevna količina šećera 25 grama, dok jedna vrećica sadrži svega 5 grama. Ako su veštački zaslađivači još uvek vaš izbor, pripazite da ne preterate s unosom šećera kada je reč o ostalim obrocima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading