SEKS I DIJABETES: Da li su lubrikanti od pomoći i da li ih uopšte koristiti?

Autor: Zena.blic

Lifestyle

13.09.2018

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko je problema kod žena koje imaju dijabetes, a da imaju veze sa njenim seksualnim životom. Na prvom mestu tu je zapaljenje vagine ili vaginitis, često izazvan gljivičnom infekcijom, zatim cistitis ili zapaljenje mokraćne bešike kao posledica urinarne infekcije, potom problem s vaginalnom lubrikacijom, teškoće s klitoralnim uzbuđenjem, bol tokom seksualnog odnosa, otežano postizanje orgazma i psihološke teškoće.

– Vaskularne promene kod žena i oštećenja na krvnim sudovima dovode do smanjenog dotoka krvi u vaginu i klitoris, što može da izazove smanjeno uzbuđenje. Takođe, dijabetes sam po sebi uzrokuje smanjeni nivo estrogena, što dodatno smanjuje vaginalnu lubrikaciju – kaže prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog.

Prilikom odnosa kod žene se javlja bol ili ona ne može da postigne orgazam. Žena gubi samopouzdanje, javlja se osećaj da je neprivlačna, brine se jer dobija na težini, jer se suočava sa hroničnom bolešću, insulinskom terapijom. Sve to vodi ka depresiji, anksioznosti, samoizolaciji i gubitku komunikacije sa partnerom, naročito kod starijih žena.

Hipoglikemija može da ima uznemirujući efekat na intimnost kod žena, pa praćenje nivoa glukoze pre seksualnog odnosa može biti dobra prevencija neprijatnosti.

Menopauza takođe utiče na nivo glukoze, zato žena treba da bude spremna. Isto tako i nakon jutarnjeg vežbanja treba povesti računa o hipoglikemiji.

Terapija obuhvata lubrikante, koji mogu biti od pomoći ženama kod kojih je lubrikacija smanjena ili imaju bolne seksualne odnose. Manuelna pomoć je veoma korisna za žene koje imaju smanjenu vaginalnu osetljivost ili sposobnost da dožive orgazam. U tom slučaju samozadovoljenje, oralno-genitalna ili manuelna stimulacija klitorisa mogu biti veoma uspešni. Potrebno je izdvojiti vreme sa partnerom za dodir, intimnost i romantiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading