Zavisnost od seksa je MENTALNA BOLEST

Autor: b92.net

Lifestyle

13.07.2018

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija zvanično klasifikovala kompulsivno seksualno ponašanje, odnosno zavisnost od seksa, kao mentalnu bolest.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Seksualna kompulsivnost uvrštena je na listu Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD)-11, što predstavlja prekretnica u životima onih koji boluju od tog oboljenja i koji žele da se leče. 

SZO ne smatra da se zavisnost od seksa "meri" na osnovu broja partnera ili učestalosti seksualnih odnosa. Zavisnost se odnosi na uticaj seksa na život osobe do momenta kada ona počne da zanemaruje svoje zdravlje, brigu o sebi i druge interese, aktivnosti i odgovornosti. 

Da bi seksualna kompulsivnost mogla da bude dijagostifikovana, osoba mora da ima simptome bar šest meseci. 

Zanemarivanje obaveza i odgovornosti zbog zavisnosti od seksa može da utiče na posao, učenje, porodicu i prijatelje osobe koja od nje pati, prenose Nezavisne. 


Eksperti širom sveta pozdravili su odluku SZO, budući da će ona dovesti do istraživanja i tretmana za obolele. Iako trenutno postoji nekoliko tretmana, oni se nadaju da će se to uskoro promeniti. 

Mnoge osobe koje pate od zavisnosti od seksa to teško prihvataju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SENOVIC

14.07.2018 05:40

Ја себе не видим болесним већ надмоћним и веома здравим. СЕНОВИЋ