Plačete nakon seksa? Ne brinite, postoje dobri razlozi za to

Autor: klix.ba, Republika

Lifestyle

16.05.2019

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste ikad plakali posle seksa, znajte da je to normalno i da niste sami. To mogu biti suze sreće, olakšanja, ali i malo melanholije. Suze tokom ili nakon seksa takođe mogu biti čisto fizička reakcija.

RepublikaFoto: Photo by Becca Tapert on Unsplash
Foto: Ilustracija

Medicinski izraz za plakanje posle seksa je postkoitalna disforija (PCD).

PCD ne mora nužno uključivati ​​orgazam. Može se dogoditi svakom, bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju, a ovo su najčešći razlozi zbog kojih žene, ali i muškarci plaču nakon seksa.

Sreća

Verovatno ste i sami iskusili ili svedočili "suzama radosti" na venčanju ili rođenju deteta. Potpuno ista stvar vam se može desiti tokom ili nakon seksa. Možda zbog toga što ste zaljubljeni ili ste upravo imali najbolji seks.

 

 

Odgovor tela 

Ukoliko ste doživeli najduži orgazam u svom životu ili imali prvo iskustvo s višestrukim orgazmima, ovaj intenzivni fizički seksualni užitak definitivno vas može preplaviti emocijama i uopšte nije iznenađujuće što ćete plakati. 

Biološki odgovor 

Neke procene upućuju na to da je od 32 do 46 posto žena iskusilo PCD. Međutim, nema mnogo istraživanja koja bi utvrdila zbog čega je to tako. To može biti zbog hormonskih promena koje se događaju tokom seksa, koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Bol 

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete osetiti bol tokom seksa. Bolan odnos se naziva dispareunia i podrazumeva bol tokom ili nakon odnosa zbog iritacije genitalija, vaginalnih infekcija, kožnih oboljenja u blizini genitalija i suvoće vagine. Fizički bol povezan sa seksom može se lečiti pa se konsultujte sa svojim lekarom. 

RepublikaFoto: Photo by Luis Galvez on Unsplash
Bol je jedan od razloga zbog kojih plačemo posle seksa

Depresija 

Ako često plačete, to može biti znak depresije ili drugog mentalnog zdravstvenog stanja koje treba da rešite. 

Zbunjenost 

Zbunjenost nakon seksa nije toliko neobična. Možda ste mislili da će stvari ići na jedan način, ali su skrenule u drugom smeru. Rekli ste da vam se nešto ne sviđa, ali ste ipak to uradili, mislili ste da uživate, ali ste nezadovoljni ili uznemireni. 

Kako rešiti problem 
Za fizički bol ili nelagodu neposredno pre, tokom ili posle seksa posetite lekara. Mnogi uzroci ove vrste bola mogu da se leče. Ukoliko vaše plakanje nema veze sa fizičkim bolom, razmislite zbog čega uopšte plačete. Ako je vaš odgovor - zbog toga što ste ludo zaljubljeni i volite, nemojte brinuti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading