NAJBOLJE PIVO, PERECE I KOBAJE: Uputstvo za dobar provod na Oktobarfestu

Autor:

Razonoda

21.09.2018

01:12 >> 10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći festival popularnog napitka počinje ovog vikenda u Minhenu, koji je uveliko spreman da dočeka hiljade gladnih i žednih turista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pivo i Nemice u narodnoj nošnji - dodatna kombinacija

Najveća atrakcija Minhena Oktobarfest održava se krajem septembra i početkom oktobra i ove godine počinje u subotu 22. septembra od 10 ujutro, a zatvara se sedmog oktobra u 23.30. Manifestacija se održava na velikom prostoru u samom centru grada, gde su postavljeni ogromni šatori, pivnice i otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste, takozvane pivarske bašte.

Hranu i piće prati i dosta sadržaja vašarskog tipa poput ringišpila, streljana i igara na sreću. Svaki šator ima svoje radno vreme, ali retko koji radi posle 11 sati uveče. Manifestacija je sama po sebi okrenuta starijim i porodičnim ljudima, pa se ne toleriše velika galama. U 18 časova se pušta lagana tradicionalna muzika, a u ponoć je gotovo sve zatvoreno.

Ukoliko se nađete na ovogodišnjem Oktobarfestu, obavezno prisustvujte paradi kostima i pušaka, koja se održava u nedelju 23. septembra. Osim parade, posetioci koji prvog dana dođu na Oktobarfest moći će da vide i gradonačelnika Minhena kako zvanično otvara bure piva za početak manifestacije, a poslednjeg dana pozdrav ručnim topovima koji se održava ispred statue Bavarije.

Ako se pitate zašto se manifestacija koja počinje u septembru zove Oktobarfest, i za to postoji objašnjenje. Ranije se festival održavao isključivo u oktobru, ali je zbog vremenskih prilika prebačen u septembar. Za 16 dana, koliko traje, Oktobarfest svake godine poseti oko šest miliona ljudi, od čega oko 70 odsto posetilaca dolazi iz Bavarske. Ostatak prisutnih čine ljubitelji piva iz svih krajeva sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading