Postoji razlog zašto ovaj sat već 116 godina ne prikazuje pravo vreme

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

20.09.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad stignete u Edinburg neke stvari su zagarantovane – obilazak bajkovitog gotičkog kraljevskog dvorca, divljenje baštama, ulicama i pabovima. Ipak, postoji još nešto u škotskoj prestonici, a to je ulica Princes, glavna gradska magistrala koja ide od istoka na zapad, pridružujući se Lejtu na zapadnom kraju. Tu ćete shvatiti i da je vreme na satu na vrhu hotela Balmoral uvek pogrešno. I to za tri minuta, da budemo precizni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je priča o satu legendarna u Edinburgu, oni koji prvi put posećuju grad zapitaće se zašto ovaj sat uvek žuri. Toranj je visok 58 metara i postavljen u samom centru grada, tačnije na granici starog i novog grada, gde su stacionirane gotovo sve poslovne zgrade, ali i život. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

So pretty! #edinburgh

A post shared by Gintarė Sinkevičiūtė (@gintaresin) on Sep 19, 2018 at 5:01am PDT



Nije slučajno to što sat pokazuje pogrešno vreme. Naime, sve je počelo 1902. druge godine kada su hotel i toranj gledali na železničku stanicu Waverley. Baš kao što su vratari u crvenim jaknama dočekivali goste sa voza, sprovodili ih na stanicu, tako su vlasnici kompanije North British Railway želeli su da se uvere da njihovi putnici ne propuste svoje vozove.

Dajući tri dodatna minuta, smatrali su, putnici će imati više vremena da kupe svoje karte i smeste svoj prtljag pre nego što šef stanice pištaljkom objavi da je vreme za polazak. Ovaj sat se i danas smatra jedinim pogrešnim satom na svetu zahvaljujući kojem grad funkcioniše na vreme. 

Da sat nije u pravu svaki dan u godini nije tehnički istinito. Njegovo vreme je rastegnuto kako bi se prilagodio godišnjim događajima. Na primer, tokom novogodišnje večeri inženjer se penje na vrh i podešava sat tako da ispravi grešku u vremenu. 

Dok je sat ostao pouzdano netačan tokom proteklog veka, hotel se preselio. Nakon Drugog svetskog rata i nacionalizacije britanskih železnica iz 1948. godine, zlatno doba vozova na paru je završeno, pa tako i era uspešnog poslovanja ovog hotela u vlasništvu železnice. Hotel je tek 1990. godine postao The Balmoral, a usledila su dva renoviranja i promena vlasništva, ali sat je ostao netaknut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading