Od najboljeg ostrva na svetu do BARUŠTINE! Masa turista UPROPASTILA ovaj RAJ

Autor:

Razonoda

16.09.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borakaj, maleno ostrvo koje se nekada smatralo jednim od najlepših na svetu, ove godine je privremeno zatvoreno za posetioce zbog masovnog turizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Borakaj nekad raj sad bara zbog štrokavih turista, razume se

Ostrvce na Filipinima zatvoreno je još od aprila, kada je počela šestomesečna reparacija posledica preterano velikog broja turista. Iako se otvara za šest nedelja, eksperti za turizam smatraju da ostrvu treba još vremena da se oporavi od štete koju su mu turisti naneli.

Zašto je ostrvo Borakaj zatvoreno?

Filipini su doživeli preterani broj turista za samo nekoliko godina. Dok je ovde boravilo samo milion turista godišnje devedesetih, prošle godine je taj broj sedam puta uvećan! Trećina tih turista posetila je Borakaj, koji se prostire na samo 3,98 kvadratnih milja i ima populaciju od trideset hiljada ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pre deset godina Borakaj je izgledao divno. Magazin "Travel+Leisure" ga je proglasio najboljim ostrvom na svetu 2012. godine, a u aprilu ove godine nazvan je "baruštinom".

Otvaranje ostrva za turiste predviđeno je za 15. oktobar

Dokaz za to stigao je uskoro u vidu snimka koji prikazuje kako kanalizacija pluta morem. Inspektori su ubrzo izašli na teren i ustanovljeno je da je prekršeno čak 800 odredaba o zaštiti životne sredine. Ispostavilo se i da je količina đubreta po osobi na Borakaju tri puta veća nego u Manili.

Šta će se promeniti na ostrvu?

Za početak neće više biti žurki koje su privlačile i do 70.000 turista, nakon kojih je ostajalo i do deset hiljada kilograma smeća, navode vlasti. Ispijanje pića i cigarete na Beloj plaži i drugim javnim mestima će takođe biti strogo zabranjeni. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading