SAMARA GRAD RAKETA: Prelepo mesto u Rusiji gde je Volga najšira

Autor:

Razonoda

20.07.2018

01:12 >> 10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo grad išaran je grafitima posvećenim Juriju Gagarinu, a u centru dominira prava pravcata raketa visine 51 metar i težine oko 100 tona.

RepublikaFoto: Dražen Ostojić
100 tona ima raketa koja se nalazi ispred Muzeja rakete u Samari

Odmah nakon legendarnog leta u svemir Jurij Gagarin je stigao u Kujbišev, gde je telefonom referisao sovjetskom rukovodstvu rezultate leta. Danas se grad Kujbišev zove Samara, a glavni trg je Kujbišev trg. Grad svemira, trgovaca i častuški (šaljivih pesama) deveti je po broju stanovnika u Rusiji (1.200.000), ali je prvi po dužini rečnog keja uz prelepu Volgu i najvećoj železničkoj stanici na Starom kontinentu.

SVEMIRSKI MUZEJ

Upravo zbog Gagarina, ali i činjenice da tamo i dalje funkcioniše raketno-kosmički centar "Progres", nije ni čudo što Samaru zovu grad raketa! U samom centru je i Raketa kosmičskaja, muzej u kom se i dalje vrti Gagarin u bezvazdušnom prostoru, ali gde možete videti i šta je jeo, pio, šta je sve nosio sa sobom u svemir... Ispred je fascinantna, prava pravcata raketa visine 51 metar i težine oko 100 tona!

RepublikaFoto: Dražen Ostojić

REKA ILI MORE

Foto: Dražen Ostojić

Ali nije Samara samo raketa. Na Kosmos areni, prelepom novom stadionu, naš Aleksandar Kolarov je postigao prvi gol vredan pobede protiv Kostarike na startu Mundijala u Rusiji (1:0). Fudbalska lepotica je na obodu grada, a kroz centar protiče reka Volga ili, kako je meštani zovu,  more. Kej fantastičan, uređen, a u blizini tradicionalna pivnica "Dno". Simboličan naziv za pivopije, ali žiguljevsko pivo nikad lepše i bolje. Uživancija je piti ga i krstariti Volgom!

Samara nije poznata samo po naučnim dostignućima, nego i po tome što je bila omiljeni grad nadaleko poznatih ruskih pisaca. Tu je rođen i dugo živeo Aleksej Tolstoj, a dobar deo života u Samari su proveli i Lav Tolstoj i Maksim Gorki.

Boris Pasternak za Samaru je rekao da je najbolji i najlepši deo Moskve, koji je otkinut i premešten na obalu Volge!

Fotografije iz Samare pogledajte u galeriji ispod:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading