DIŠITE PUNIM PLUĆIMA: Ovog leta posetite neku od destinacija koja će vas ispuniti svežim vazduhom

Autor:

Razonoda

01.06.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji ovu turističku sezonu odluče da provedu u Srbiji, a umorni su od gradske gužve, mogu da otputuju do obližnjih ekoloških oaza.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žičara do Pančićevog vrha na Kopaoniku

Kada dođe vreme za planiranje letnjeg odmora, mnogi ljudi u našoj zemlji prvo razmatraju inostrane destinacije. Srbija nema more, ali ima druge destinacije koje svojim karakteristikama privlače posetioce u toku leta. Planine spadaju u ovu grupu, a neke od njih su zbog sastava vazduha i dominantne klime dobile titulu vazdušne banje. Ako ovog leta odlučite da se sklonite od urbane buke i nadišete se kvalitetnog vazduha, Srpski telegraf za vas izdvaja nekoliko destinacija.

Zlatar

Iako ne spada u red najatraktivnijih planina u Srbiji, Zlatar je idealna destinacija za sve koji su se uželeli predivne prirode, lepog vazduha, tišine, ali i sunca. Na ovoj planini sunce greje prosečno 280 dana godišnje. Nalazi se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Svakog ko se odluči da poseti ovu planinu očekuje fuzija planinske i mediteranske klime.

Divčibare

Na 980 metara nadmorske visine na planini Maljen nalaze se Divčibare, predeo gde se susreću primorska, karpatska i panonska klima. Ovo je uslovilo veću koncentraciju joda u vazduhu, što pogoduje ljudima koji pate od disajnih problema, poput hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme. Valjevo je u neposrednoj blizini, pa će i onima kojima nedostaje urbana sredina to biti manji problem.

Zlatibor

Iako se najveći broj turista odlučuje da ovaj predeo poseti zimi, Zlatibor je izuzetno privlačan i leti. Pored prelepe prirode, etno-sela i specijaliteta, ovo je predeo koji pogoduje astmatičarima jer se prepliću mediteranska i kontinentalna vazdušna strujanja, koja stvaraju umerenu klimu, suv i čist vazduh, nizak vazdušni pritisak i izraženo ultraljubičasto zračenje.

Kopaonik

Kopaonik je najpopularnija zimska destinacija na ovim prostorima, ali je sve više turista obilazi i leti. Pored neverovatne prirode, čistog vazduha i svežih letnjih dana, na Kopaniku postoji još nekoliko letnjih atrakcija koje mame posetioce. Šetnja pešačkim stazama, planinarenje, paraglajding, jahanje, vožnja biciklom i panoramska vožnja žičarom do Pančićevog vrha samo su neke od aktivnosti koje vas ovde čekaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading