VAUUU!!! Ovako nešto morate da vidite!

Autor: Republika

Razonoda

22.05.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stub života ili Stub Kači prirodni je krečnjački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen rečnom dolinom Kačure.

Visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovednika, koja potiče iz 9. ili 10. veka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja. 

Ceo prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće. 

Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.
Prvo zabeleženo penjanje dogodio se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli telo prethodnog stanovnika. 


Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mesto tihe kontemplacije i molitve, namenjeno pustinjacima koji su želeli da se odvoje od ostatka sveta.

Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika, piše Punkufer. 


Trenutni stanovnik ima 62 godine. U pitanju je sveštenik Maksim Kavtaradze, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading