PRIRODNE LEPOTE SRBIJE IDEALNE ZA PRVI MAJ: Destinacije za iće i piće

Autor:

Razonoda

27.04.2018

01:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni praznik rada ove godine možete proslaviti na nekom od tradicionalnih mesta poput Avale ili Kameničkog visa u Nišu, a za one sa avanturističkim duhom predlažemo neka od mesta u našoj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ada Ciganlija je jedna od najfrekventnijih destinacija Beograđana

Međunarodni praznik rada poznat je po roštiljanju, lepom provodu i odmoru. To je glavni izgovor mnogima da pobegnu od gradske gužve i da slobodno vreme provedu u prirodi. Ako se još niste odlučili gde ćete za Prvi maj, Srpski telegraf otkriva neke od destinacija koje su tradicionalno pune izletnika.

Beogradsko zelenilo

Srpska prestonica je poznata po gužvi i brzom životu, ali to ne znači da u njoj ne postoje mesta koja su stvorena za izlet i odmor u prirodi. Košutnjak, Ada Ciganlija i Avala omiljene su destinacije Beograđana i jedna su od najposećenijih mesta kada je prvomajski uranak u pitanju. Ljudi koji ovaj praznik ovde provode redovno preporučuju da neko iz društva dođe veče pre uranka kako bi zauzeli mesto zbog ogromne gužve. Ćebe do ćebeta, ćumur, dim i miris mesa zaštitni su znaci Prvog maja na beogradskim izletištima.

Brdoviti raj u Nišu

Nišlije Prvi maj tradicionalno provode na nekom od uzvišenja u neposrednoj blizini grada. Bubanj je najdostupniji zato što se nalazi na samo desetak minuta vožnje od centra grada. Izletnici mogu da uživaju u šetnji šumom, roštilju, igri u prirodi ili odmaranju na livadama ovog spomen-parka. Kamenički vis je malo udaljeniji, ali se mnogi stanovnici najvećeg grada na jugu Srbije odlučuju za ovo brdo. Neverovatan pogled i prelepa priroda očaraće svakoga već u prvim minutima boravka na ovom mestu.

Svežina Palića

Turistička sezona na Palićkom jezeru zvanično počinje prvomajskim vašarom. Proslava Međunarodnog praznika rada ove godine će trajati pet dana, od 28. aprila do 2. maja, a sve posetioce očekuje bogat program. Prvomajska regata u jedrenju, Trimbi na relaciji Subotica-Palić, mini aero-miting, Festival vina i rakije južne Evrope, kao i koncerti grupe Viva voks i Saše Matića biće deo ovogodišnje manifestacije. Najmlađi će se sigurno obradovati poseti zoološkom vrtu ili luna-parku koji će biti postavljen svih pet dana.

Vino i Dunav

Izletnici koji se ove godine odluče da praznik rada provedu na istoku Srbije mogu izabrati okolinu Negotina. Oni koji žele da nekoliko dana provedu na obali Dunava mogu iznajmiti neku od privatnih vikendica koje se nalaze u blizini popularne reke. Avanturisti koji vole vino mogu posetiti i neku od popularnih pimnica u selu Rajac, po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat. Ljubitelji prirode neće za Prvi maj biti usamljeni ako se odluče da posete selo Vratna, u čijoj se blizini nalaze tri najveća prirodna kamena mosta u Evropi (Vratnjanske kapije), koji se protežu iznad istoimene reke. Veliki broj lokalaca ovde uživa svake godine za Prvi maj.

Manastir pored Pčinje

Manastir Prohor Pčinjski nalazi se u prirodnom skrovištu već vekovima. Priroda koja ga okružuje glavni je razlog zbog kojeg lokalno stanovništvo svake godine za Prvi maj prelazi i po 20 kilometara po krivudavom planinskom putu da bi tu proveli taj dan. Popova plaža omiljeno je mesto izletnika. Nalazi se u neposrednoj blizini vikendica i reke Pčinja, pa su tu i oni koji dođu na jednodnevni izlet i oni koji nekoliko dana borave na ovom predivnom mestu. Manastir je udaljen samo nekoliko kilometara od granice sa Makedonijom, pa će oni koji to žele moći da skoknu i po namirnice koje su tamo jeftinije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading