Biće prefarban: SIMBOL PARIZA MENJA BOJU

Autor:

Razonoda

15.03.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je Ajfelova kula 1899. godine podignuta, mnogi Parižani su na nju gledali sa prezirom. Na to je možda uticala i činjenica da je najprepoznatljiviji francuski spomenik nekada bio ofarban u crveno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ajfelov toranj Francuzi ne podnose

Za jubilarno 20. farbanje, čiji početak ga očekuje kasnije ove godine, francusko Ministarstvo kulture i gradske vlasti Pariza treba da odluče da li će sadašnja patinirana metalna boja biti ponovo korišćena, ili će možda biti upotebljena neka druga, prenosi b92.net.

Za 129 godina postojanja, toranj je farban ukupno 19 puta.

- Imamo ideju da ponovo otkrijemo i oživimo stare boje, kao što se to čini kada se restaurira stara umetnička slika. Razmišljamo o tome da dodamo nove nijanse postojećoj - kažu u ministarstvu za list Parizijen.

Autor tornja, francuski inženjer Gistav Ajfel, toranj je originalno ofarbao u crveno kako bi ga lakše zaštitio od rđe. Od tada Ajfelova kula je farbana u oker, žutu i nekoliko različitih nijansi braon boje, piše Travel and Leisure. 


Za farbanje, koje će početi u oktobru i trajati oko tri godine, biće potrebno 60 tona farbe. Planirano je da radovi, koji će uključiti i postavljanje neprobojnog stakla oko spomenika, koštaju oko 300 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading