BISERI ZAGORJA: Lepote Hrvatske koje nikako ne bi trebalo da propustite (GALERIJA)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo da tragate za istorijskim turizmom, aktivnim odmorom, dobrom hranom, porodičnom pribežištu ili sa saradnicima, Zagorje ima sve.

RepublikaFoto: Jasenka Haleus
Velelepno zdanje nadomak Desinića Veliki Tabor potiče iz 15. veka

Mahnite prolećne kiše i reski zagorski vazduh tek su najava raskoši koje u ovaj krajolik donose leto i jesen. Kada obronci pod vinovom lozom zasjaje zamamnom bronzom i nektar zamiriše... Kada bi vam neko stavio povez na oči i otisnuo u brdovita bespuća, ne biste dugo hodali, ma u kom pravcu, do prve oaze u kojoj biste okrepili i dušu i telo.

PO MERI ČOVEKA

Mnoga ovdašnja domaćinstva kao što je etno-selo Vuglec breg ili Grešna Gorica u Desiniću čuvaju porodičnu tradiciju, te spravljaju vina svih fela, koja klize niz grlo kao kiša niz oluk. Da se razumemo, Zagorci drže do dobrog zalogaja i vični su đakonijama, a kakve god tanjirološke prohteve imali, neće vas preko praga poslati gladne.

Foto: arhiva muzeja
Automobil u muzeju Krapine

Ako ste ljubitelj istorije, ili niste, ali ste roditelj koji bi rado deci podigao pogled od telefona, obavezno odvojte popodne za muzej Krapine. Postavka nalik interaktivnoj video-igri sigurno će ih zaokupiti, nešto će naučiti, a možda i vas zaintrigira poneka priča o životu krapinskog čoveka. Kada tu završite, obavezno skoknite u muzej oldtajmera Presečki. Vlasnikova životna storija je filmski odvažna, a kolekcija dostojna zavisti i nekih svetskih kolekcionara. Biće to lepa slikovnica koja govori o ne tako davnim vremenima kada je putovanje po sebi bilo cilj, kada su automobili pravljeni po meri čovekove potrebe i udobnosti, a ne samo sumanutog stizanja na zakazano.

Kada apsolvirate antikvitete, pređite na savremenu tehnologiju, i to u najsavremenijem evropskom heli-centru u Krapinskim toplicama. Biser ovog supermodernog trening-centra za pilote je i jedan od tri najmodernija simulatora letenja na celom svetu. Pružiće vam se prilika da saznate od čega ste sazdani kada vas u letelici opauči bočni vetar negde iznad Sočija, noću, po kiši... a životi putnika su u vašim rukama.

RepublikaFoto: arhiva heli centra
Heli centar u Krapinskim toplicama
Foto: arhiva hotela
Vila Magdalena

Najzad, Zagorci su blagosloveni termalnim vodama i poslednjih godina uložili su i truda, ljubavi i para da svetu prikažu svoje banje i spa-centre. Ako vam je stalo do fensi, luksuznog smeštaja sa đakuzijem u sobi, bazenima i saunama, nećete pogrešiti sa vilom Magdalena, koja je idealno pribežište kada vapite da malo ugodite sebi na holivudski način. Nemaju brige ni oni koji na odmore putuju čoporativno jer, recimo, Terme Tuhelj mogu da ugoste omanju državu i odgovore na sve prohteve od dečjih do onih koji bi ovamo došli sa poslovnim saradnicima, organizovali konferencije i tim-bildinge. Sauna je bezbroj, iz nekih se pruža pogled na krajolik, a spoljni bazen sa toplom vodom u zimskim danima i noćima je neodoljiv užitak.

NE PROPUSTITE ŠTRUKLE

Terme Jezerčica su idealne za porodične odmore sa bezbroj sadržaja za najmlađe, ali gde je posebna pažnja posvećena i posetiocima sa invaliditetom i bilo kojom vrstom psiho-fizičkih smetnji. Voda izvire sa tridesetak stepeni i lekovita je za bezbroj boljki i tegoba.

Najzad, priznajmo, odlučujuću reč o tome da li nam je negde bilo lepo neće dati ni luksuz, ni hrana, ni nekakva čuda, već susret sa ljudima. A Zagorci će vam se podvući pod kožu neposrednošću, ljubopitivošću, gostoprimstvom, a ništa manje ni pesmom, koju im baš nije teško izmamiti. I štrukle. Morate probati štrukle!

Veliki Tabor

Velelepno zdanje nadomak Desinića Veliki Tabor potiče iz 15. veka i jedan je od brojnih zamkova u Zagorju. Dom je dve mračne i romantične legende.

Bogataški sin Fridrih Celjski zagledao se u sirotu Veroniku Desinićku, a ona mu je uzvratila ljubav. Uprkos ucenama njegovih roditelja, uzeli su se i svoju ljubav čuvali u izgnanstvu. Najzad su i uhvaćeni i kažnjeni. Fridrih, prirodno, nešto blaže, a Veronika tako što joj je lobanja nakon pogubljenja uzidana u zidine Tabora.

Druga pripoveda o prelepoj devojci koja je morala da se u tajnosti kupa u potoku kako ne bi postala sirena. Kada se udala i izrodila decu lokalnom plemiću, tražila mu je da poštuje njene male rituale i ne pita mnogo. Zli jezici su lakovernog muža nahuškali kako ga lepa mlada vara. Kada je ona shvatila da ju je on iz prikrajka špijunirao, razočarala se i zauvek nestala.

Fotografije iz Zagorja možete videti u galeriji ispod.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading