Sigurno ste se pitali: ZAŠTO MAČKE IMAJU USPRAVNE ZENICE?

Autor:

Lifestyle

20.08.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veličina i oblik zenica mogu da otkriju da li je životinja lovac ili lovina, pokazalo je istraživanje kalifornijskog Univerziteta "Berkeley".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će vrste s uspravnim zenicama biti predatori, koji love iz zasede i aktivni su danju i noću.

- Životinjama koje su aktivne sve vreme, poput domaćih mačaka, uspravne zenice omogućavaju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svetlu a da ne budu zaslepljene podnevnim suncem - rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na "Berkeley". 


Taj raspon dvadeset je puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica. Suprotno, životinje s horizontalno položenim zenicama najverovatnije su biljojedi i potencijalna lovina. 

Zaključak, objavljen u listu "Science Advances", glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do lovine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading