Kako da od malih nogu odgajite najboljeg psa na svetu?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

21.06.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazak prvog četvoronožnog člana porodice u vaš dom u početku je naporno i izazovno iskustvo, naročito ako nikada ranije niste imali psa. Zato smo mi tu da vam pomognemo korisnim savetima.

RepublikaFoto: pixabay.com
naučite ga da bude divan

Uz malo strpljenja imaćete najbolje štene na svetu, i razume se, kad odraste, vaspitanog i razigranog psa – najboljeg prijatelja, piše Pet Magazine.

Kad štene dođe u vaš dom, najvažniji je trening kod kuće. Tu postavljate osnove njegovog ponašanja do kraja života. Imajte na umu da su manje rase nešto teže za vaspitavanje i dresuru. Budite dosledni, ne menjajte pravila i najvažniji korak je da psa naučite gde je mesto za nuždu. Uskladite svoj bioritam sa štenetom – čim ustane odvedite ga na terasu ili drugo mesto u stanu gde je pelena. Zatim, kad jede – pravac isto mesto. Vodite računa i o tome da ga ne ispuštate iz vida dok je štene jer u stanu može da se povredi jer će stalno istraživati novi prostor. Potrebno je malo strpljenja i istrajnosti i za nekoliko dana vaša četvoronožna pametnica sve će naučiti

Uvek nagradite poželjno ponašanje i poslušnost svog psa. Nagrada je pre svega hrana, ali i lepa reč i maženje. Ukoliko laje ili skače, a vi to ne želite, nemojte obraćati paćnju već pokušajte da ovo ponašanje ignorišete i psa usmerite na željenu aktivnost.

RepublikaFoto: pixabay.com

Izgradite mu samopouzdanje. Pas koji je samouveren je relaksiran i srećan pas. Nevaljali psi takvi su najčešće zbog straha, a ne zato što su rođeni bezobrazni ili agresivni. Zapamtite da psi neprekidno „čitaju“ našu mimiku i pokrete. Kad ste u blizini nekog velikog psa, podstičite njihovu interakciju. Kad ste vi opušteni i vaš pas je. Ukoliko se uspaničite, i vaš pas reagovaće na isti način.

Ključni period socijalizacije psa je do 12 ili 16 nedelje života. Zato čim štene dođe u vaš dom (između odme i 12. nedelje života) okružite ga ljudima, decom, drugim psima. Vodite ga sa sobom da se navikne na zvukove saobraćaja, različita mesta…

Jedan od korisnih saveta je da nabavite transporter koji ćete kasnije u životu verovatno koristiti za putovanja, pa će vašem psu i vama mnogo lakše pasti ako se na njega navikne dok je mali. U transporter stavite ćebence i stavite ga na neko mirno mesto u kući pa ovaj kutak može biti mirno i skriveno mesto za odmor. Ako je u početku sumnjičav, „namamite“ ga poslasticama koje ćete ostaviti unutra, omiljenim igračkama ili ćebencetom s poznatim mirisima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Naučite ga osnovnim komandama. Prva je Dođi, koja je višestruko korisna, pre svega zbog bezbednosti kad ste napolju, ili u blizini ulice. Takođe, i komanda Sedi je više nego korisna naročito kad jedete, kad vam dođu gosti…Svakog dana bar pet minuta izdvojite za učenje i ponavljanje komandi. Ovo je odličan način mentalnog treninga i najbolji način zbližavanja sa psom.

Tajming je sve. Čim vaš pas uradi nešto dobro – ponovi komandu i posluša vas, iste sekunde ga nagradite jer će jedino tako povezati nagradu s učinjenom radnjom. Nikada ne kažnjavajte psa ako po povratku kući zateknete na primer razbacane novine ili izgriženu cipelu. Pas ne zna šta je loše uradio osim ako ga ne uhvatite na delu i korigujete ponašanje istog trenutka. Nikada ne vičite i ne pribegavajte sili, već usmeravajte psa na drugu stranu, ka konstruktivnim aktivnostima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Doslednost, doslednost, doslednost! Uspostavite pravila i uvek ih se držite. Nema izuzetaka. Ako ne želite da se pas penje na krevet, nikada mu ne dozvolite da se popne na krevet.

Provodite dosta vremena sa štenetom. Psi su socijalne životinje i moraju biti s ljudima. Što više vremena provedete s njim biće srećniji i samopouzdaniji.

Kad štenetu dajete da jede, sipajte mu hranu u činiju, pustite ga da pojede malo, a onda mu uzmite činiju. Posle nekoliko trenutaka, u nju stavite neku ukusnu poslasticu pa mu vratite činiju. Ponavljajte ovo sve dok pas ne shvati da činiju nikako ne bi trebalo da čuva, već da zna da će jesti kad je vreme za jelo i da će je dobiti natrag ako mu je neko uzme.

Pas najviše želi da nas učini srećnim. Imajte to uvek na umu. Zato se zajedno igrajte i smejte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading