ĆASKAJTE SA MAČKAMA: Evo šta znači kratko, a šta dugačko mjaukanje?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

17.06.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mjaukanje je najčešće zvuk koji mačke proizvode. Odrasle jedinke mjaukanje gotovo uvek koriste da komuniciraju s ljudima, a ne drugim mačkama. Taj zvuk prvo uče kao mačići kad im je potrebna majka, a ta vokalizacija vremenom nestaje kod divljih mačaka kako odrastaju. Ali, domaće mačke nas na neki način doživljavaju kao svoje roditelje, pa taj zvuk zadržavaju tokom celog života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Generalno, mačka koja mjauče nešto želi od nas. Bilo da je to hrana, pažnja ili da je pustimo u kuću, van kuće… a nekad mjaukanje koriste prosto da nam požele dobrodošlicu. 

Povremeno, mjaukanje može da bude znak usamljenosti ili čak bolesti. Starije mačke ponekad počnu više da mjauču, jer im čula polako slabe, ali i zbog anksioznosti jer više nisu tako okretne kao ranije. Kod mlađih mačaka je ovaj zvuk uglavnom zbog dve stvari: hrane i usamljenosti.

Frekventnost mjaukanja je indikator mačjeg stanja uma. Brzo mjauknje jedno za drugim znači nešto poput: "Hej, obrati pažnju na mene, pričam ti nešto!" Dugačko "mjauuuu" može da znači brigu, uznemirenost ili protivljenje nečemu. Tu verziju mjaukanja uglavnom prati dublji glas, skoro kao da vam govori: "Ma daaaj." Neprekidno mjaukanje može da ukaže na bolest ili povredu, i ako na to posumnjate – odvedite svog ljubimca kod veterinara. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading