GDE MI ŽIVIMO?! LAŽIRAJU UJEDE LUTALICA DA BI DOBILI 100.000

Autor:

Lifestyle

19.04.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica, a 77.500 građana bilo je žrtva napada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako broj izgrađenih prihvatilišta raste, kao i uhvaćenih pasa lutalica, kontrola njihove populacije nije dala očekivane rezultate.

– Zbog toga su potrebne nove mere na nacionalnom i lokalnom nivou - ocenjeno je na okruglom stolu o rešavanju problema ujeda napuštenih pasa na lokalu u Beogradu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je da je u pitanju veoma značajan problem koji muči gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji i najavio da će ministarstvo za sledeću budžetsku godinu obezbediti više sredstava u cilju rešavanja problema pasa lutalica.

- Postoji zakon koji je u najvećem delu usaglašen sa tekovinama Evropske unije, ali imamo nesrazmeru u odnosu na stvarno stanje na terenu. Ujedi pasa su posledica, koja se javlja zbog nefunkcionisanja sistema. Postoje pravila igre, ali opštine ne mogu da odgovore na ove probleme, jer nemaju dovoljno kadra koji bi se ovim problemom bavio kao i novca - rekao je Nedimović.

Lokalne samouprave imaju problem sa građanima koji lažiraju ujede, kako bi naplatili odštetu koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara.

Prema podacima ORCA i NALED-a, broj povreda od ujeda pasa u periodu 2010-2015. povećan je 50 procenata, sa 9.867 na 15.024 godišnje.

Kako je rečeno na skupu, ovim tempom broj povreda od ujeda bi mogao da dostigne i 20. 000 godišnje. U istom periodu, broj uhvaćenih pasa porastao je 75 odsto, a mesto u prihvatilištu našlo je gotovo 172.000 životinja.

Brojke pokazuju da je broj azila na lokalu povećan sa 16 na 59, ali ipak, istraživanja NALED-a i ORCA pokazuju da 96 procenata opština i gradova ističe da im je potrebna pomoć kako bi rešile problem.

Predstavnici gradova i opština predložili su uvođenje u zakon krivično delo – napuštanje životinja.

Za sada, napuštanje životinja je prekršaj, a za sada nije pozanto da li je bilo ko u Srbiji odgovarao zbog toga što je izbacio kućnog ljubimca na ulicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading