TAKMIČENJE, ZABAVA I HUMANOST: Udomite macu na Mrnjau Festu

Autor:

Lifestyle

05.01.2018

16:53 >> 10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrti po redu Mrnjau Fest - jedinstveni festival posvećen mačkama biće održan 13. i 14. januara u Domu omladine Beograda! Na Mrnjau Festu će pored prelepih maca biti i puno dobrih vibracija i kreativnosti, jer mačke su od pamtiveka bile pratioci kreativnih ljudi - od umetnika do naučnika, od Leonarda do Tesle. Takođe, moćićete da udomite zdravu i negovanu macu.

 

RepublikaFoto: Ivan Jekić
Udomnjavanje maca je u nedelju 14. januara

Tokom ovog mačjeg festivala predstaviće  se domaće i strane odgajivačnice, koje će izložiti svoje mace šampione. Mace će se takmičiti za prestižne WCF nagrade, a ljubitelji će moći da se informišu o interesantnim rasama putem prezentacija i direktno od odgajivača.

Mačke i mašta su oduvek išli ruku pod ruku pa je prvi dan festivala obeležen druženjem sa likovima iz predstave "Mačke iz visokog društva“, kao i zabavnim i šarenim radionicama-igraonicama.

Tokom drugog dana festivala  predstaviće se Mrnjau staratelji i ponudiće zdrave, negovane i lepo vaspitane mace na udomljavanje.

RepublikaFoto: Le PETit
Veterina Beograd na Mrnjau Festu

Na Mrnjau Festu biće prilike da svoje mačje blago obradujete nekom ukusnom poslasticom, korpicom ili igračkicama. Na predavanjima i u kontaktu sa veterinarima, specijalistima za ishranu i ponašanje, saznaćete baš sve o macama – o nezi, ishrani, vaspitanju, mitovima i predrasudama.

Ljubitelji mačaka, dobrodošli na Le PETit Mrnjau Fest! Dođite da se družite, radujete, da mazno mrnjaučete i provedete dva dana u dobrom društvu, najboljem – u društvu mačaka!

Programi za decu u subotu

Subota, 12-13h: mačkenbal “Mačke iz visokog društva”, Teatar Talija

U subotu, prvog dana Mrnjau Festa, biće priređen mjuzikl za decu u izvođenju Teatra Talija. Ova izuzetno zabavna predstava je urađena po motivima filma “Mačke iz visokog društva”, i na pitak način deci dočarava važnost obrazovanja, tolerancije i lepog vaspitanja. Predstava se bavi isprepletanim sudbinama uličnih mačaka i jedne mace iz visokog društva. Glavni junaci Tuluz i Vojvotkinja uz pomoć svojih prijatelja (Mari, Lili, Šiz Mačori…) otkrivaju da među njima, i pored različitog porekla i načina života, postoje mnoge zajedničke sklonosti - ka muzici, plesu, druženju i dobrom provodu.

RepublikaFoto: Maja Medić
Programi za decu na Mrnjau Festu

Subota, 13-14h - dečije dramske igraonice

Posle mjuzikla, Teatar Talija će prirediti školu glume i kreativnog izraza namenjenu deci. To će biti sjajna prilika za razvijanje dečje mašte, spretnosti, pokreta i dramskog talenta. Uz vođstvo glumaca i kreativaca sa dugogodišnjim iskustvom, mali kreativci će moći da se oprobaju u mnogim zabavnim aktivnostima poput glume i plesa.

Subota, 14-17h - kreativne radionice Mačkarijum i Mačka zvrčka

Posle dramskih igraonica, Atelje Kreativistika će prirediti otvorene kreativne radionice za razvijanje dečije spretnosti i mašte. Biće to lepa prilika da najmlađi iskažu svoju kreativnost i sa Mrnjau Festa ponesu originalnu svojeručno napravljenu mačkotvorinu ili poklončić, a mace obraduju nekom zanimljivom korpicom ili igračkom.

Udomljavanje mačaka u nedelju

Nedelja, 12-17h - udomljavanje u saradnji sa Veterinom Beograd

Foto: Felinološko društvo Le PETit

U nedelju, drugog dana Festivala, biće organizovano veliko udomljavanje mačaka. Posetioci će imati priliku da izaberu i povedu kući macu svog života - novog čupavog, predljivog i maznog člana porodice. Mace su odnegovali i postavili na šapice Le PETit Mrnjau staratelji - ekipa odgovornih i predanih volontera koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace odu u nove domove zdrave, negovane i lepo vaspitane.

Javno komunalno preduzeće “Veterina Beograd” će sve udomljene mace na licu mesta čipovati, vakcinisati i biće im obezbeđena besplatna sterilizacija kada dođe vreme. Mace se udomljavaju uz ugovor o vlasništvu. Društveno odgovorne firme će darivati ljubimce i njihove vlasnike za srećan početak. Kompanija “Plus Plus” će novim vlasnicima pokloniti kvalitetnu N&D grain-free hranu, kompanija “Bayer” preparate za zdravlje mačaka, a kompanija “A'mur” inovativni ekološki drveni posip. 

Takmičenje mačaka u subotu i nedelju

Glavni program Mrnjau Festa je licencirano dvodnevno takmičenje mačaka po World Cat Federation pravilima - WCF World Show. U prvom delu programa mačke će biti pojedinačno ocenjene za stolom. Zatim će se međusobno nadmetati u atraktivnim takmičenjima u ringu. Na kraju svakoga dana najbolje mačke će se takmičiti za Best in Show titule i nagrade.

U nadmetanju za titule najlepših očekuje se prisustvo izuzetnih mačaka iz Srbije i mnogih evropskih zemalja. Biće zastupljene sve popularne rase: bengalke, birmanke, britanke, mejn kunovi, persijanke, ruske plave, sibirke ali i rase koje se ređe viđaju: abisinke, nebelung, norveške šumske, sfinks, somali i druge. Domaće mace su takođe dobrodošle i ravnopravno se takmiče za nagrade!

RepublikaFoto: Ana Tošić
Mejn kun mačak Uragan

Međunarodni tim sudija predvodi Dr Olga Sergejevna Mironova iz Rusije. 1986. godine osnovala je klub ljubitelja mačaka Kotofej i prva uvela modernu metodologiju gajenja rasnih mačaka u tadašnjem Sovjetskom savezu.  Neumorno je istraživala mačju genetiku, pisala knjige i članke, držala kurseve i seminare. Definisala je standarde i bila “kuma” za mnoge autohtone azijske rase, kao što su point sibirke koje je nazvala neva maskerade, zatim ural reks, kurilske bobtejl i donske sfinks mace. Radila je na obnovi tradicionalne sijamske rase, kasnije nazvane tai. Razvila je i jednu potpuno novu mačju rasu - peterbald.

RepublikaFoto: Maja Medić
Takmičenje mačaka na Mrnjau Festu

Gajenje rasnih maca je danas veoma popularan hobi u Rusiji, a Olgin Kotofej je njihov najveći klub sa stotinama odgajivača. Jedna od sudija biće i naša Svetlana Lalović, ekspert za kratkodlake mačke.

Mrnjau Fest za posetioce

Mrnjau Fest je otvoren za posetioce u subotu i nedelju 13-14. januara od 10-18h. Takmičenje mačaka je oba dana. Programi za decu su u subotu. Udomljavanje maca je u nedelju. Ulaznica je 300 dinara. Za decu predškolskog uzrasta ulaz je slobodan.

Satnica takmičenja, subota

10h: pojedinačno ocenjivanje mačaka za stolom   
13h: pauza   
14h: šou šumskih maca (mejn kunovi, norvežanke i sibirke)
15h: takmičenja u WCF ringovima (junior, neuter i adult)
16h: takmičenje za titule Best in Show, Best of Best, Best General   
18h: završetak programa.

Satnica takmičenja, nedelja

10h: pojedinačno ocenjivanje mačaka za stolom   
13h: pauza   
14h: takmičenja u WCF ringovima (junior, neuter i adult) 
15h: takmičenja u prestižnim Master, Double Master i Triple Master ringovima  
16h: takmičenje za titule Best in Show, Best of Best, Best General   
18h: dodela nagrade publike i proglašenje Best Supreme – najbolje mace na izložbi.

Sve informacije su na sajtu www.lepetit.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading