DA LI STE ZNALI - I psi mogu biti itekako LJUBOMORNI?!

Autor: Republika

Lifestyle

23.12.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste mislili da su samo ljudi ljubomorni – prevarili ste se. Naime, nauka je sada potvrdila da i psi pokazuju ljubomorna ponašanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na jednom kalifornijskom univerzitetu izveden je eksperiment u okviru kojeg se ispitivala ljubomora kod pasa. Vlasnici 36 manjih pasa trebalo je da urade tri zadatka na testu – da pažnju posvete psu-robotu, plastičnoj bundevi i da naglas čitaju knjigu, ne obraćajući pažnju na svog ljubimca.

Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa, nakon čega je zaključeno da je 80 odsto pasa guralo robota, njuškalo i dodirivalo vlasnike pokušavajući da skrene pažnju na sebe. Psi su čak duplo više dodirivali svoje vlasnike dok su se igrali sa psom-robotom, nego dok su se igrali sa bundevom, a čak četiri puta više nego dok su čitali.

Sve u svemu, više od 80 odsto pasa pokazalo je znakove ljubomore u trenucima kada su njihovi vlasnici mazili druge.

- Ono što nakon eksperimenta možemo da zaključimo jeste da psi žarko žele da zaštite društvenu vezu koji su izgradili sa vlasnikom, ali ne možemo razmatrati subjektivni osećaj svakog psa ponaosob - rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog sa Univerziteta Kalifornija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading