(FOTO+VIDEO) ČUDO U KOMŠILUKU: Kuja Mala usvojila prasiće

Autor: lokalni.vecernji.hr

Lifestyle

24.10.2017

02:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kujica Mala usvojila je dva praseta na samrti u dvorištu Jovana Karapandže. Ova neverovatna priča odvija se u hrvatskom selu Mlaka gde novopečena mama čuva, hrani, mazi i pazi dva praseta, koja je bez dvoumljenja usvojila i zavolela.

RepublikaFoto: facebook.com/Branimir Bradarić
Mala čuva svoje mladunce

Topla životinjska priča odvija se u dvorištu Jovana Karapandže u selu Mlaka, nedaleko od Vinkovaca

Iako nas priroda i životinje svako malo iznenade, slučaj iz Mlake, sela nedaleko od Vinkovaca, jedan je od neobičnijih.

Glavni su protagonisti ove neobične životinjske priče dva tek okoćena praščića i kujica Mala, koja ih je prihvatila, hrani ih i brine se o njima kao da su njeni mladunci.

Bili su najmanji

– Ta dva prasića umalo su uginula čim su došla na svet. Bili su maleni, već su i poplaveli. Jedva da su disali pa smo svi mislili da će uginuti vrlo brzo. Međutim, Mala ih je vratila u život i oni danas lepo napreduju – kaže Jovan Karapandža (30), vlasnik Male i praščića za Lokalni.hr.

RepublikaFoto: facebook.com/Branimir Bradarić

 

On dodaje da čim je video da su znatno manji od ostalih i da verovatno neće preživeti, dva prasića je odmah udaljio od ostalih. Kada se vratio nešto kasnije, jednog nije bilo, pa je pomislio da ga je nešto odnelo. 

Međutim, ubrzo ga je pronašao u kućici Male, psa koji mu pomaže pri čuvanju ovaca. Praščić je živnuo pa je odlučio da i drugog poveri Maloj, koja je dan pre okotila mrtvo štene. Brinula se o njemu sve do sutradan kada ga je Karapandža sklonio i pokopao. I to drugo prase vrlo je brzo živnulo, pa i ono danas veselo trčkara za „novom“ mamom.

RepublikaFoto: facebook.com/Branimir Bradarić
Vreme je za ručak

Ostaju za rasplod

– Mala ih je prihvatila kao da su njeni mladunci. Hrani ih i svako malo čisti. Stalno je u blizini njih. Nikome, osim meni, ne dopušta da im priđe. Više ni ne ide s ovcama, nego se isključivo posvetila majčinskim brigama – kaže Karapandža. 

Gde god je bila malena, tu su bili i prasići. Svako malo ih je lizala i sa strpljenjem puštala da se nahrane mlekom. Kada legne, praščići dođu do nje da bi se mazili.

Spavaju isključivo u kućici kujice Male tako da ih zagrli i čuva. Karapandža je probao da ih dohrani mlekom, ali oni to odbijaju. Mleko Male sasvim im je u redu. I dalje su manji od ostalih praščića koji su se s njima okotili. U međuvremenu Karapandža im je dao i imena, pa se tako ženka zove Rea, a mužjak Romul.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading